Kartalkaya Kayak Merkezi ile Karacasu Termal Turizm Merkezi arasında kalan 38 bin 848 hektarın turizme açılması amacıyla ihaleye çıkılmasına tepki gösteren Türkiye Ormancılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hüsrev Özkara, gerekli hukuki mücadelenin verileceğini açıkladı.
BirGün’de yer alan habere göre; geçtiğimiz günlerde Bolu Köroğlu Dağı Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi hakkında konuşan Bolu Valisi Ahmet Ümit, Kartalkaya Kayak Merkezi ile Karacasu Termal Turizm Merkezi arasında kalan 38 bin 848 hektarın turizme açılması amacıyla ihaleye çıkıldığını açıkladı.
Bölgenin turizme açılmasına tepki gösteren Türkiye Ormancılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hüsrev Özkara, Türkiye Ormancılar Derneği Bolu Şubesi’nde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Ormancılar Derneği Bolu Şubesi üyeleri ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Bolu İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Erol Perçin'de katıldı.
Bolu Köroğlu Dağı Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi hakkında açıklamalarda bulunan Özkara, “Köroğlu Dağı Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi dahilinde kalan orman alanlarında yapılacak haksız uygulamalara da karşı olduğumuzu, hukuk çerçevesinde, gereken mücadeleyi vereceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz.” dedi.
Açıklamada Bolu Köroğlu Dağı Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi hakkında bilgi veren Hüsrev Özkara, yaklaşık 51 bin 450 hektarlık alanın, 22 Ağustos 2015 tarihinde, Bakanlar Kurulu kararı ile Köroğlu Dağı Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edildiğini, TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından bahse konu turizm koruma ve gelişim bölgesinin iptaline yönelik açılan dava neticesinde söz konusu bölgenin sadece doğu sınırının iptaline karar verildiğini ve karar sonrasında yapılan düzenleme ile alan büyüklüğünün 38 bin 848 hektara düşürüldüğünü söyledi.
'Süreç acilen durdurulmalı'
Bölgenin yaklaşık 10 bin hektarında endemik bitki türlerinin olduğunu ifade eden Özkara, “Köroğlu Dağı Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesinin yaklaşık 10 bin hektarı, bünyesinde çok sayıda endemik bitki türlerini barındıran ekolojik öneme sahip orman alanıdır. Turizm koruma ve gelişim bölgesine ilişkin sınır tespit işleminin, bilimsel ve teknik bir inceleme veya araştırmaya dayandırılmadığı ve bölgedeki hassas doğal dengenin gözetilmediği bir gerçektir. Proje kapsamına alınan yaşlı ormanlar, alpin çayırlar, yaban hayatı, endemik türler; yer seçiminin hatalı yapıldığını bize kesin olarak göstermektedir.” dedi.
'Anayasaya aykırı'
Söz konusu alanın yapılaşmaya açılmasının Anayasa’nın 169. maddesine aykırı olduğunu kaydeden Özkara, “Bölgeyle ilgili alınmış bu karar ve 28 Ocak 2022 tarihinde Bolu Özel İdaresi tarafından ihale edilecek “Bolu Köroğlu Dağı Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi (KTKGB) Destinasyon Geliştirme Planı, 1/25000 Ölçekli Arazi Kullanımına Esas Jeolojik Jeoteknik Etüt Raporu, 1/25000 Ölçekli Nazım İmar Planı Hizmet Alımı İşi” kapsamındaki çalışmalarla, Devlet ormanı sayılan bu yerlerin yapılaşmasına yol açılarak, Anayasanın 169’uncu Maddesine aykırı hareket edilmiş olunacaktır. Bu sürecin acilen durdurulması gerektiğine inanıyoruz.” ifadelerine yer verdi.
Özkara, ormanlara karşı yapılmış her türlü olumsuz müdahaleye karşı olduğu gibi Köroğlu Dağı Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi dahilinde kalan orman alanlarında yapılacak haksız uygulamalara da karşı mücadelenin devam edeceğini vurguladı.