Türkiye'nin 13 yıldır beklediği Bolu Tüneli'nde artık son çalışmalara gelindi. Birbirine paralel iki tünelden oluşan geçidin 15 aralıkta tamamlanması hedefleniyor.
Ancak hava koşullarının, tünele yaklaşım viyadüklerindeki çalışmaların tamamlanmasını geciktirme ihtimali doğdu. Bu yüzden çalışmalarda ağırlık, yolun İstanbul - Ankara yönüne verildi.
Türkiye'nin yıllardır bitmesini beklediği tünelin başına gelmeyen kalmadı. 12 kasım depreminde beton dökülmeyen bölüm çöktü, tünele by-pass yapıldı ve güzergahı değişti.
İki yıl sigorta parası beklendi, killi zeminde böyle bir inşaat için çok elverişli değildi. Kimi yerde santim santim kazmak gerekti.
Astaldi Bölge Müdürü Luigi Realini, projenin hayata geçirilişi sırasında pek çok güçlükle karşılaştıklarını belirterek, "örneğin 1999 yılındaki deprem. Ayrıca bu bölge jeolojik olarak da ciddi anlamda sorunlu bir bölge. Çok ciddi mühendislik çalışmaları gerektiren bir proje bu. Yan yana iki tünel var ve kapladığı alan açısından, dünyanın sayılı tünellerinden biri. Ama gördüğünüz gibi çalışmalar bitiyor. Yakında trafiğe açmayı umuyoruz" dedi.
Tünel 2 bin 800 metre
Bolu Dağı Tüneli E-5'in kuzeyinde toplam 27 kilometrelik Gümüşova - Gerede otoyolu inşaatının parçası. Birbirine paralel iki tüpten oluşan tünelin uzunluğu da 2 bin 800 metre. Tünel bazı noktalarda yerin 250 metre altından ilerliyor ve artık yakında hizmete açılması için son çalışmalar yapılıyor.
Ancak tüm yolun 15 aralıkta hizmete açılabilmesi için, viyadüklerdeki üst yapı çalışmalarının da tamamlanması gerekiyor. Kışın yaklaşmasıyla hava şartlarının sertleşecek olması çalışmaları yavaşlatabilir. O nedenle çalışmalar yolun İstanbul - Ankara yönünde yoğunlaştırılmış durumda.
Her ne kadar gecikme olsa da artık tünelde sona gelindi. Tünelde bir uçtan diğerine sürekli hareket eden kamyonlar yüzünden, hafif bir trafik var demek bile mümkün.
Yol açıldığında artık Bolu Dağı, her kış, sisiyle karıyla, yolcunun önünde engel olamayacak.