Daha önce Ayasofya'nın ibadete açılması yönünde yorumlar yapan Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Türkiye'nin ulusal müzeleri listesine Ayasofya'yı da aldı. Böylece, Ayasofya'da ibadet tartışmaları sona erdi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan dün yapılan açıklamada ''23 ilden 41 müzenin ulusal müze olarak ilan edildiği'' belirtildi. Listede ibadete açılması tartışmalarıyla gündeme gelen Ayasofya Müzesi de bulunuyor. Kültür ve Turizm Bakanı Koç, Anavatan Partisi İstanbul Milletvekili Emin Şirin'in soru önergesine 29 Ağustos 2005 tarihinde verdiği yanıtta, ''Ayasofya'nın ibadet yeri olmasında bir engel olmadığı''nı söylemişti.
Bakan Atilla Koç'un yanıtı
Bakan Koç, yanıtında, şu açıklamayı yapmıştı: ''Dünya mimarlık tarihinin eşsiz bir eseri ve İstanbul'un en eski yapılarından biri olan Ayasofya, yapımının tamamlandığı 532 yılından günümüze kadar ayakta durabilmiş, ülkemizin kültürel mirası açısından olduğu gibi evrensel kültür açısından da son derece önemli bir anıttır. Dünya çapında haklı bir üne sahip olan Ayasofya, 1934'ten bu yana yerli ve yabancı ziyaretlere açık bir müze konumunda olup, bu uygulama ibadet ihtiyacı olan insanların ibadet etmelerine engel teşkil etmemektedir. Ayasofya Müzesi'nin Topkapı Sarayı'na bakan cephesinden girişi bulunan yine Ayasofya Camii olarak anılan 300 kişi kapasiteli bir cami yer almaktadır. Müzenin bir parçası olan bu caminin bakımı, temizliği, güvenliği müze müdürlüğünce yapılmaktadır.''
Denetimi Bakanlık yapacak
Bakanlıkça yerel yönetimlere devrinin söz konusu olamayacağı ulusal müzelerden bazıları şöyle: ''Anadolu Medeniyetler Müzesi, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet Müzesi, Etnografya Müzesi, Topkapı Müzesi, Yıldız Sarayı Müzesi, Arkeoloji Müzesi, Mevlana Müzesi.''
Öte yandan, Aydın, Antalya, Gaziantep, Çorum, Denizli, Çanakkale, Erzurum, Diyarbakır, Van illerinde bulunan bazı müzeler de ''ulusal müze'' olarak seçildi. Belirlenen ulusal müzelerin her türlü denetimi ve yönetimi Bakanlığa kalacak. Müzelerin finansı, onarım ve bakım ihtiyaçları da Bakanlık tarafından karşılanacak.