Antik Kent Hasankeyf'te kazı çalışmaları başladı. Hasankeyf Kazı Ekibi Başkanı ve Konya Selçuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdusselam Uluçam, baraj yapımıyla ilgili, "O konu, hükümetin ve devletin sorunudur. Biz Hasankeyf'in kültürünü ve tarihi dokusunu ortaya çıkarmaya çalışıyoruz" dedi.
"Para ve eleman sıkıntımız yok"
Prof. Uluçam, 20 öğrenciyle başladıkları kazı çalışmalarının 15 Eylül'e kadar devam edeceğini söyledi. 15 Eylül-15 Ekim 2006 tarihleri arasındaysa çıkan eserlerin tasnifi, belgelenmesi ve müzeye teslimi planlanıyor.
Gündeydoğu Anadolu Projesi (GAP) İdaresi, Devlet Su İşleri (DSİ) ve Turizm ve Kültür Bakanlığı tarafından bu yıl kazılar için 1 milyon 500 bin YTL ödenek ayrıldığını söyleyen Prof. Uluçam, bu konuda bir sıkıntılarının bulunmadığını ifade etti.
Her yıl kazı çalışmalarında görev alan Hasankeyflilerin bu yıl ücretleri az bularak çalışmadığını dile getiren Uluçam, "İşçilerin maaşlarını kazı başkanı olarak ben belirlemiyorum. Türkiye'nin her yerinde yapılan kazılarda eşit ücret veriliyor. Bu ücreti, Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. İşçiler çalışmazsa öğrencilerle devam edeceğiz" dedi.
"Kazı çalışmalarını arkeologlar, hocalar ve öğrenciler götürür. Amacımız, Hasankeyfli işsiz gençlerin para kazanmasıydı. Eleman sıkıntımız yok. 188 üniversite öğrencisi, kazılarda çalışmak için müracaat etti. Dönüşümlü bir sistemle bu öğrencilerle yolumuza devam edeceğiz."
"Baraj kazı ekibinin sorunu değil"
Baraj yapımıyla ilgili direkt ilgilerinin bulunmadığını söyleyen Uluçam; baraj konusunun devletin ve hükümetin sorunu olduğunu, ancak eğer baraj yapılacaksa ve kent su altında kalacaksa, eserlerin başka yere taşınmasının ve nelerin taşınacağının belirlenmesinin esas olduğunu belirtti.
Uluçam'ın verdiği bilgiye göre bu yıl, 2005 yılı kazı çalışmalarında yarım kalan Kasimiye bölgesi adı verilen antik bölgede çalışmalar sürdürülecek. Uluçam, bölgede Karakoyunlu ve Akkoyunlu dönemini işaret eden sanduka tipi mezarların ve mezarda yatan kişinin kimliğini yazan kitabeler bulunduğunu aktardı.
"Bunları ortaya çıkararak Hasankeyf'te hüküm süren Akkoyunlular'ın, çağdaşı Eyyübiler'in ve daha önceki Artuklu döneminin buradaki hakimiyetinin nasıl olduğunu, burada kimlerin yaşadığını tespit etmeyi amaçlıyoruz."