Boğazı Kirletenlere 1,5 Milyon Lira Ceza



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul Boğazı'ndaki deniz yüzeyi ve deniz dibi temizleme çalışmalarına aralıksız devam edildiği belirtildi. Bakanlık, balıkadamlar ile yapılan deniz dibi temizleme çalışmalarında, Boğaz'dan geçen gemilerin ve teknelerin sintine atıklarını pet şişeler içerisinde deniz dibine bıraktıklarının tespit edildiğini, yapılan gemi denetimlerinde ise 10 ayda 1,5 milyon TL para cezası kesildiğini açıkladı.

Bakanlıkça yapılan açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın Üsküdar'da startını verdiği deniz yüzeyi ve deniz dibi temizleme çalışmaları tüm hızıyla devam ettiği hatırlatıldı. İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü denetiminde çalışmalarına devam eden deniz yüzeyi temizleme tekneleri ve balıkadamların en çok karşılaştıkları atıklar arasında ise metal ve demir parçaları, araba lastikleri, plastik bidonlar ve şişelerin yer aldığı öne sürüldü. Açıklamada, "İstanbul Boğazı'nın pek çok noktasında yapılan çalışmalar sonucunda deniz dibi kirliliğinin en yoğun gözlendiği yerler arasında Eminönü, Kadıköy, Üsküdar ve Beşiktaş İskeleleri, Harem, Tarabya, İstinye, Bebek koyları ve Kadıköy yer alıyor" denildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Ahmet Ayyıldız, bir süre önce Tuzla'da gerçekleşen deniz temizliğinde, deniz yüzeyinde kontrollerin devam ettiğini, çalışmalarda balıkadamların pet şişe içerisine deniz dibine atılmış sintine atıklar bulduklarını belirtti.

Cam şişeler 4 bin yılda yok oluyor

Balıkadamlar tarafından temizlenen deniz dibindeki katı atıkların yok olma sürelerinin ise farklılık gösterdiği belirtildi. Alüminyum bir kutu deniz dibinde 200-250 yılda yok olurken, bu sürenin cam şişelerde 4 bin yıla kadar uzadığ, plastik şişeler 450 yıl, boyalı tahta 13 yıl, teneke ise ancak 100 yılda yok olduğu belirtildi.