Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı üzerine hazırlıklarına başlanan yeni Boğaziçi İmar Yasası Tasarısı ile arsasının yüzde 75'ini kamuya terk edenlere geri kalan bölümde inşaat yapma hakkı tanınması, Boğaziçi'nde geri dönüşü mümkün olmayan bir tahribat yaratacağı için ağır bir şekilde eleştiriliyor. Meslek odaları, Suudi Arabistan Kralı Abdullah 'ın 1984'te satın aldığı Sevda Tepesi'ne imar izni çıkarılmasının önünü açan tasarının yasalaşması halinde, CHP'den iptal davası açmasını isteyeceklerini açıkladılar.
Mimarlar Odası İstanbul Anakent Şube Başkanı Eyüp Muhcu, tasarının yürürlükteki imar hukukuna, AB yasalarına ve UNESCO'nun öngördüğü kurallara aykırı olduğuna dikkat çekerek ''Tasarının bu hali ile yürürlüğe girmesi halinde Boğaziçi'nde geri dönüşü olmayan bir tahribat yaşanacaktır'' dedi.
Boğaziçi Yasası ile Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasası gereği izin alamayan birçok parselde inşaat başlayacağını anlatan Muhcu, Uyum Villaları gibi birçok kaçak yapının da yasal hale geleceğini söyledi. Boğaziçi'nde geçmişte yaşanan tahribatı ortadan kaldıracak acil bir çalışma programına ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Muhcu, ''Boğaziçi'nin doğal değerlerini ön plana çıkaran çalışmalar yapılması gerekirken kentsel rantın en yüksek olduğu bölge, İstanbul'u pazarlama politikasına kurban ediliyor. Boğaziçi, kimi küresel şirketlere ve yerel firmalara pazarlanmak isteniyor. Tasarıyı gece yarısı operasyonları ile geçirebilirler. Tasarı yasalaşsa dahi Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilebilir. Yasanın iptali için ana muhalefet partisine de başvuracağız. Sivil toplum örgütleri ve meslek odalarıyla birlikte dava açmayı düşünüyoruz" diye konuştu.
Özden: Dışlanıyoruz
Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi 2. Başkanı Pınar Özden , tasarının ayrıntılarının kendileri ile paylaşılmamasını eleştirerek ''Genelde bu tür düzenlemeler son anda bizim önümüze geliyor. Oysa en başından beri sürecin içinde olmamız gerekiyor'' dedi. Özden, Boğaziçi'ni imara açacak yasayı desteklemelerinin söz konusu olmadığını belirterek ''Boğaziçi Yasası'nın eksiklikleri var, düzeltilmeli. Ama bu düzenlemeler Boğaziçi'ni imara açacak şekilde olmamalı'' dedi.