DHA'nın haberine göre, CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün Boğaziçi Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün büyük onarımı ve yapısal takviyesini yaptırmak amacıyla 5 Eylül 2013 tarihinde ihaleye çıkacağını bildirerek, vatandaşları ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ı önlem alınması amacıyla uyardı. Umut Oran, Bakan Binali Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle TBMM 'ye konuyla ilgili soru önergesi sundu. Bu arada ihale duyurusunda, 'iş süresi' olarak 540 gün görünmesi, İstanbullularda yaklaşık 2 yıl sürecek bir trafik çilesi mi yaşanacak endişesi yarattı.
Umut Oran, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'a, "Vatandaşların geçen yıl mağdur olmasına yol açan sorunların yaşamaması için hangi önlemleri alacaksınız? Alacağınız önlemler içerisinde geçen yıl dile getirdiğiniz 'İstanbulluların tatile gitmesi' de yer alacak mı? Böyle bir öneriniz olacaksa alternatif tatil imkanları için karayollarının ücretsiz kullanımını da öngördünüz mü? diye sordu.
Umut Oran, Bakan Binali Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye sunduğu soru önergesinde, "Karayolları Genel Müdürlüğü, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprülerinin bakımı 18 Haziran 2012 tarihinde köprüleri dönüşümlü olarak kapattı ve milyonlarca yurttaş mağdur oldu. Gelen tepkiler üzerine Galata Köprü 9 Temmuz 2012’de devreye sokularak sıkıntılar bir nebze olsun giderilmişti" dedi.
'Okullar kapalıyken neden yapılmadı?'
Boğaziçi ve FSM’nin büyük onarımının yapılması için 5 Eylül’de ihaleye çıkılacağı duyumunu alan Umut Oran, okullar kapalıyken yaz tatilinde ihale sürecinin niçin tamamlanarak erkenden onarıma başlanmadığının açıklanmasını istedi. Oran'ın önergesindeki sorular şöyle:
- Karayolları Genel Müdürlüğü Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprülerinin Büyük Onarımı ve Yapısal Takviyesini yaptırmak amacıyla 5 Eylül 2013 tarihinde saat 14.30'da ihale mi gerçekleştirecek?
- İhalenin tahmini bedeli kaç TL’dir?
- Her iki köprünün büyük onarımı ve yapısal takviyesi işine ne zaman başlanacak?
- İşin bitirilmesi için öngördüğünüz tarih nedir?
- Vatandaşların geçen yıl mağdur olmasına yol açan sorunların yaşamaması için hangi önlemleri alacaksınız?
- Alacağınız önlemler içerisinde geçen yıl dile getirdiğiniz 'İstanbulluların tatile gitmesi' de yer alacak mı? Böyle bir öneriniz olacaksa alternatif tatil imkanları için karayollarının ücretsiz kullanımını da öngördünüz mü?"
İşin süresi: 540 takvim günü
Öte yandan, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün Boğaziçi Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün büyük onarımı ve yapısal takviyesini yaptırmak amacıyla 5 Eylül 2013 tarihinde yapacağı ihalenin ilanında 'işin süresi' bölümünde 'yer tesliminden itibaren 540 (beşyüzkırk) takvim günüdür' ifadesi yer aldı. İhalenin bazı detayları şöyle:
İhale konusu yapım işinin
Niteliği, türü ve miktarı: İhalenin niteliği, türü ve miktarına ilişkin ayrıntılı bilgiye EKAP'ta (Elektronik Kamu Alımları Platformu) yer alan ihale dokümanı içinde bulunan idari şartnameden ulaşılabilir.
Yapılacağı yer: İstanbul İli
İşe başlama tarihi: Sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren 15 gün içinde yer teslimi yapılarak işe başlanacaktır.
İşin süresi : Yer tesliminden itibaren 540 (beşyüzkırk) takvim günüdür.
İhalenin Yapılacağı yer: Karayolları Genel Müdürlüğü Sitesi, A Blok Zemin Kat, Küçük Toplantı Salonu, İsmet İnönü Bulvarı No:14 06100 Yücetepe / ANKARA
Tarihi ve saati: 05.09.2013 - 14:30
Verilen tekliflerin geçerlilik süresi, ihale tarihinden itibaren 180 (yüzseksen) takvim günüdür.
Konsorsiyum olarak ihaleye teklif verilemez.
Ulaştırma Bakanlığı'ndan açıklama:
Ulaştırma Bakanlığı yaptığı açıklamada Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinde rutin bakım ve onarım amacıyla ihaleye çıkıldığı ancak çalışmaların okulların kapalı olduğu ve trafik akışının yoğun olmadığı zaman dilimlerinde yapılacağı müjdelendi.
Açıklamada şöyle denildi:
1 - Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprülerinin rutin bakım ve onarımı amacıyla ihale ilanına çıkılmıştır. Bakımların yapılacağı takvim henüz netleşmemiştir. Bakım ve onarım çalışmalarına ilişkin kesin takvim ihale sonrasında belli olacaktır.
2- Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde ağır bakımlar, 2013 yılında yapılmıştır. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü için yapılacak çalışmalar ise ufak çaplı rutin bakımlar olmakla birlikte, trafik akışını aksatacak bir çalışma söz konusu değildir.
3- Boğaziçi Köprüsü’nde yapılacak bakım çalışmalarının, okulların kapalı olduğu ve trafik akışının yoğun olmadığı bir zaman diliminde yapılması planlanmaktadır.
4- Boğaziçi Köprüsü’nde yapılacak bakım-onarım çalışmaları sırasında köprünün tamamen kapatılacağı iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır. Bakım onarım çalışmaları süresince köprü kontrollü olarak trafiğe açık olacaktır.
5- İhale şartnamesinde 540 takvim günü, çalışmaların trafiği aksatmayacak şekilde ve ağırlıklı olarak trafik yoğunluğunun az olduğu saatlerde yapılması amacıyla belirlenmiştir.