Bodrumlu Çevre Düzeni Planına Tepkili

Muğla'nın Bodrum ilçesi Yalı beldesine bağlı Kızılağaç köyünde bir grup köylü, Bodrum Yarımadası'nın Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişme Bölgesi ilan edilmesinin ardından hazırlanan 1/25 bin ölçekli çevre düzeni planına tepki gösterdi.

Köy kahvesinde bir araya gelen köylüler adına konuşan Şaban Çakır, "Muğla Kültür ve Doğal Varlıkları Koruma Kurulunca köylerinde bazı yerlerin doğal sit alanı ilan edildiğini, arazilerin, Kültür ve Turizm Bakanlığınca hazırlanan çevre düzeni planına da bu şekilde işlenmesi yüzünden mağdur olduklarını" öne sürdü.

Arazileri üzerinde hiçbir tasarrufta bulunamadıklarını iddia eden Çakır, "Kendi arazimize kaçak ev yapıyoruz. Geçen yıl burada 400 dönüm ormanlık alan yangından zarar gördü. Elektrik tellerinden kaynaklı dediler, ama alakası yok. Köylü, yarım dönüm arazisine ev yapamazsa kibriti çakar. Orman yangınları kaşıdı çıkarılıyor" dedi.

Yarımada rant aracı
Köyde arazi satın aldığını söyleyen iş adamı Erkan Ayral ise "Bodrum Yarımadası'nda arazi rant aracı haline geldi. Mafya eskiden köylülerden arazisini zorla satın alıyordu. Ancak şimdi, satın almak istedikleri araziyi bir şekilde sit alanı ilan ettiriyorlar. Söz konusu arazileri düşük bedellerle köylülerden satın alıp, sit kararını kaldırtarak yüksek fiyatla satıyorlar. Bunu meslek haline dönüştüren insanlar var" diye konuştu.

Köydeki Selahattin Pınar çiftliğinin sahibi Altın Pınar da orman yangınlarının köylülerce kasıtlı çıkarıldığını öne sürdü. Öte yandan, Bodrum kaymakamlığı yetkilileri, bir bölgenin sit alanı ilan edilirken bazı özelliklerinin göz önüne alındığını, kararın kültür ve doğal varlıkları koruma kurallarınca verildiğini bildirdiler. Yetkililer, geçen yıl meydana gelen bazı orman yangınlarıyla ilgili hukuki sürecin de sürdüğünü kaydettiler.

Yalı Belediye Başkanı İsmail Altındağ ise köylülerin plana itiraz haklarının olduğunu kaydetti. Kızılağaç'ın sit alanı üzerinde olduğunu anlatan Altındağ, "Araziden büyük paralar kazanmak isteyen insanlar köylüleri kullanıyor" dedi.