Bodrum’da Yine Rant Tartışması



Muğla’nın Bodrum ilçesi şehir merkezindeki Konacık Mahallesi’nin en güzel yerinde olan ve sosyal kültürel tesis alanı olarak ayrılan kamu arazisi geçen yıl Milli Emlak Müdürlüğü tarafından özel bir şirkete satıldı. Şirket Bodrum mimarisine aykırı olduğu iddia edilen 5 katlı villaları dikmeye başlayınca mahalle halkı sokağa döküldü.

Sözcü’den Yaşar Anter’in haberine göre; Konacık Mahallesi’ndeki inşaat alanının yanındaki sokakta toplanan yaklaşık 60 vatandaşa TİP üyeleri ve STK temsilcileri de destek verdi. Konacık halkı adına basın açıklamasını Bilge Mete okudu. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bodrum’un kalbi, tam merkezinde konumlanan, Bodrum Anadolu Lisesi’nin hemen yakınında Konacık mahallesine bağlı 2316 no’lu parseldeyiz. Bizler de yıllardır bu parselin etrafında yaşayan mahalle halkıyız. 2316 no’lu parsel uzun yıllardır Belediye İmar Planında sosyal-kültürel tesis alanı olarak ayrılmış yeşilliklerle kaplı bir araziydi.

Reklam Goruntulenme Bolumu

2022 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı,Milli Emlak vasıtasıyla parseli ihaleye çıkartarak Sosyal-Kültürel tesis alanı vasfını da koruyarak satışa çıkardı.

Parsel, sosyal-kültürel tesis alanı olarak satıldı. İmar niteliği gereğince buraya okul vb. topluma değer katacak adı üzerinde sosyal kültürel tesisler inşa edilmesi gerektiği için tesis yüksekliğine imar planı dahilinde 10,5 metreye kadar izin vardı.  Ancak şu anda inşaat tabelasında da gördüğünüz gibi 14.12.2023 tarihinde Bodrum Belediyesi İnşaat firmasına ruhsat verdi.

Sonrasında tüm mahalle halkına bu arsanın tüm hak ve izinlerini aldığını, tamamen imara uygun olarak 22 adet 5+1 teraslı dubleks villa yapacağını beyan etti. Hatta kendi web sitelerinde toplam alanı 2758 metrekare olan parsele 6800 metrekare inşaat yapacağının ilanını girdi.

Bodrum’un kalbinle,deniz manzaralı  5+1 teraslı lüks villalar olarak proje satışına başladı. Elimizdeki ilanların ekran görüntülerinde de görüldüğü gibi bu bahsi geçen villalar 4 kat+ teras olarak planlanmış yani 5 kat yüksekliğine varan apartman niteliğindeki sözde villalardır.

Gördüğünüz gibi inşaat şu anda 4.kata ulaşmış, arsada hiçbir boş alan bırakmadan, bitişik nizam adeta bir beton yığını şeklinde devam etmektedir.

Bodrum ilçe sınırlarında konuta ayrılan maksimum imar izni yüzde 40 olmasına rağmen arsanın tamamı inşaatlarla kaplanıyor. Bunun yanı sıra Bodrum’da ne yazık ki çok kötü bir ilk gerçekleşiyor ve kat sayısı 5 kata çıkarılarak; Bodrum’u tüm Dünya’nın gözbebeği yapan Koruma Amaçlı İmar Planı yok sayılıyor, apartman görünümünde sözde villalar dikiliyor.

Bu binalar koruma amaçlı imar planını delerek emsal oluşturmaları nedeniyle tüm Bodrum özgün mimarisi için tehdit oluşturmaktadır…

Reklam Goruntulenme Bolumu

Bizler mahalle halkı olarak Cimer’e, Bodrum Belediyesi’ne, Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne, Muğla Valiliği’ne, Çevre ve Şehircilik Muğla İl Müdürlüğü’ne ve Bakanlığı’na yüzlerce şikayet dilekçesi gönderdik. Ancak hiçbir dilekçemize mantıklı, somut tek bir cevap alamadık. Aksine dilekçelerimiz kimlik bilgilerimizle beraber inşaat firması sahibiyle paylaşıldı ve kişilik haklarımız da ihlal edildi.

Hangi kurumlar görevini gereğince yapmamıştır ya da görevini kötüye kullanmıştır? Biz Halk olarak tüm bu soruların cevabını istiyoruz. Bu noktada tüm STK’ları bizimle birlik olmaya, bize destek olmaya davet ediyoruz…

Bodrum Belediyesi’ni, Bodrum Kaymakamlığı’nı,Muğla Büyükşehir Belediyesi’ni,Muğla Valiliği’ni, Çevre ve Şehircilik Muğla İl Müdürlüğü’nü ve Çevre, Şehircilik Bakanlığı’nı konunun netleşmesi ve Bodrum’u Bodrum yapan özgün mimarisinin korunması için göreve çağırıyoruz.”

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.