Ülkemizin mimarlık tarihi konusundaki yetkin isimlerinden Prof. Dr. Günkut Akın, Bodrum’daki, Halikarnas Mozolesi’nin bir cam maketinin mevcut antik temeller üzerine inşa edilmesini öngören proje ile ilgili tartışmalara nokta koyan bir yazı kaleme aldı.
Prof. Dr. Akın’ın, Bodrum Gündem’de yer alan “Bodrum Mozolesini Canlandırma Projesi’nin Uygulanabilirliği” başlıklı yazısında, üzerindeki atlı araba heykeliyle 50 metreyi geçen bu cam yapının Bodrum’un merkezindeki iki katlı yapılarla korunmuş olan kentsel silueti olumsuz yönde etkileyeceği belirtildi ve projeyi gündemde tutmaya çalışan Akademia Vakfı’nın görüşleri eleştirildi.
Prof. Dr. Akın, yazısının sonuç bölümünde şu ifadelere yer verdi: “Ulusal ve uluslararası mevzuatta, arkeolojik alanlarda uygulanabilecek tek ayağa kaldırma tekniğinin ‘anastilosis’ olabileceği şarta bağlanmıştır. Bu kavramdan dağılmış bir yapının, tamama yakın olan özgün parçalarının, en az ek kullanılarak ayağa kaldırılması anlaşılmaktadır. Mozole’den kalanlar böyle bir uygulama için çok yetersizdir. Bu durumda anastilosis mümkün değildir. Başka bir yaklaşıma da mevzuat izin vermemektedir. Dolayısıyla Akademia Vakfı’nın canlandırma projesi onaylanmamalıdır.”
Vakfın önerdiği projenin, Mozole’nin arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan izlerinin üzerine oturacağını ve bütün gerçek verileri geri döndürülmez bir biçimde tahrip edeceğini belirten Prof. Dr. Akın, “Sahte bir yapının, ünlü Mozole’den geriye kalan gerçek bir yeri yok etmesine izin verilmemelidir.” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Günkut Akın’ın Bodrum Gündem’de yer alan yazısına linkten ulaşılabilir.