Bodrum ‘Yükselmeye’ Başladı



Bodrum Yarımadası'nda yerel yönetimlerle Kültür ve Turizm Bakanlığı arasındaki yetki kavgası, yarımadanın betonlaşma sürecine ivme kattı. Bodrum Yarımadası'nı Kültür ve Gelişim Bölgesi ilan ederek, imar planlama yetkisini yerel yönetimlerden alan Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın uygulaması, mahkeme kararıyla durdurulsa da, geri dönüşü güç bir süreci başlattı. Bakanlığın 1/25 binlik planlarda yaptığı tadilatla, turizm imarlı eğimli arazilerde 5 kat yapılaşma izni vermesi ardından, yarımada genelinde çok katlı yapılar yükselmeye başladı.

10 yıl öncesine kadar Bodrum Yarımadası'nın yüzde 10'u yapılaşmaya açılmışken bugün bu oran yüzde 25'ler seviyesine ulaştı. İlçede turizm sezonunun sonuna yaklaşıldı, ancak yıllardan bu yana süregelen sıkıntılara her gün yenisi ekleniyor, önümüzdeki sezona ilişkin endişelerde ise birinci sırayı yine yapılaşma olgusu alıyor. Bodrum Ticaret Odası'na kayıtlı inşaat şirketlerinin sayısının turizm işletmelerinden fazla olduğu bildiriliyor. Yarımadanın tümünde kaçak konumdaki yapılar 4 bini buluyor. İkinci konut sayısının 200 bini geçtiği belirtiliyor. Bu durumun önüne geçmek için ne çevre düzeni planında ne de koruma amaçlı imar planında her hangi bir önlem yoluna gidilmediği vurgulanıyor.

Tüm bu olumsuzluklara bir de yerel yönetimler ile merkezi yönetim arasındaki yetki karmaşası eklendi. Yarımadanın imar yetkilerini üzerine alan Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın verdiği “iki kat bodrum” katı ve 5 kat yapılaşma izni Haziran 2008 tarihinde Danıştay tarafından durduruldu. Ancak mahkeme sürecinde verilen izinler sonrası başlanan yapılar bitme aşamasına geldi. Yatırımcılar, bodrum katına sınırsız biçimde indi, üst katları ön görülen biçimde çıktı.

Hem Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bu uygulamasını hem de imar yetkilerini merkeze almasını dava konusu yapan Ortakent Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, konuyla ilgili 100 dava açıldığını ve 7 bin itiraz dilekçesi verildiğini, bu nedenle herhangi bir planlama yapamadıklarını söylüyor. Kocadon, Bayındırlık Bakanlığı'nın, 1991 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvurarak, Bodrum'un turizm bölgesi ilan edilmesini istediğini buna karşın Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, “Bodrum yapılaşmasını tamamlamıştır. Turizm bölgesi ilan edilmesi yarar sağlamayacaktır” yönünde görüş belirttiğini anımsattı. Kocadon, “Aradan 17 yıl geçti. Şimdi ne oldu da Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bodrum'u turizm gelişim bölgesi ilan ediyor? Bakanlığın Bodrum'u, turizm gelişim bölgesi ilan etmesine yönelik itirazımıza, Danıştay yürütmenin durdurulması kararını verdi. Bu noktaya gelinceye kadar bazı yatırımcılar, bakanlık uygulaması doğrultusunda adımlar attı. İki kat bodrum, beş kat yükseklikler görülmeye başlandı. Neyse ki, mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi ve yanlışlığın yol almasının önüne geçildi” diyor.