Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın tekne turunda yaptığı incelemeler ve değerlendirmeler Bodrum’da tartışma yarattı. Başbakan Erdoğan’ın Torba ve Güvercinlik koylarında gördüğü çarpıklıkları Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile bürokratlara tek tek not ettirmesiyle ilgili yaptığı açıklamada, “Bütün sahil bandını denetleyeceğiz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kendi açısından, Kültür ve Turizm Bakanlığı kendi cephesinden, İçişleri Bakanlığı belediyeler boyutundan bakacak. Kıyı kenar çizgisi incelemesi yapılacak. Belediyeler bu inşaatlar yapılırken neredeymiş, nasıl izin vermişler anlamak mümkün değil. Haklarında dava açılabilir, gerekirse de görevden almalar olabilir. Denetimler ve cezai işlemlere hemen başlıyoruz. Valilikler kolluk güçleri verecek. Yıkımlara başlayacağız” demişti.
Yanlış olacağını zannetmiyorum
Hürriyet'ten Banu Şen'in haberine göre, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, “Zaten birçok yetki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda. O bölge Kültür ve Tabiat Varlıkları’nı Koruma Kurulu alanında bir bölge. Kimi yerleri de Turizm Bölgesi. Çoğu tesis Orman Bakanlığı’ndan Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsisli arazide. Oturup tekrar gözden geçirilebilir. Yapılan tesislerin çoğu da Bakanlık’tan onaylı tesisler. Hepsi kurullardan onaylı tesisler. Yanlış bir şey olacağını zannetmiyorum. Onaylı projeler olduğu için kolay kolay yanlış olacağını zannetmiyorum” dedi.
Yarısından fazlası devlet arazisi
Bodrum Mimarlar Odası Başkanı Cevat Kalfa ise yapılan tesislerin yüzde 50’den fazlasının devlet arazisi üstünde olduğunu belirterek şunları söyledi; “Zaten bu tesisler devlet onaylı. Çoğu Bakanlık’tan onaylı projeler. Projelerin çoğu Orman Bakanlığı’ndan Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsislidir. Projeler de Kültür ve Turizm Bakanlığı onaylı. Burada esas karışıklık mayıs ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı yeni planlardan kaynaklanıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mayıs ayında belediyenin yapmış olduğu planları yok sayarak yeni plan yaptı. Torba 2. Etap Planı… Yapılan planla belediyenin planları arasında fark var. Belediye o zamanın mevzuatına göre 30 metreye göre planı yapmış. Bunlar dönemin mevzuatına ve imarına uygun olarak yapılan, Anıtlar Kurulu’ndan onaylı inşaat ve tesisler. Ancak şimdi bakınca Mayıs’taki Bakanlığın planına göre uygunsuz görünüyor. Sorun burada, iki plan arasındaki uyumsuzluktan kaynaklanıyor aslında.”
Kendi bakanlıklarından onaylı
Uzun yıllardır çevre konusunda Bodrum’un önemli sivil insiyatiflerinden biri olan Mavi Yol Girişimi Sözcüsü Filiz Dindar da, “Ben Sayın Başbakan’ın bunu yeni fark ettiğine şaşırdım. Kendisi de zaman zaman tatilini bu bölgedeki otellerde geçiriyor. Keşke daha önce fark etseydi. Ne değişti merak ediyorum. Biz ‘Bodrum elden gidiyor’ diye yıllardır çırpınıyoruz. Kamusal alanları kullanamıyoruz, denize girecek yer kalmadı. Tüm kıyılar kendi bakanlıklarının göz yumduğu, onay verdiği turistik işletmelerle kapatılmış vaziyette. Biz yıllardır bakanlıklarla görüşelim, randevu alıp anlatalım diye çırpınıyoruz. Ancak Sayın Bakan da Başbakan da halkla görüşmeden, tekneyle çıkıp inceleme yapıyor. Keşke daha önce görselerdi. Samimilerse çok seviniriz ama bunun altında başka rant planları varsa o da doğru değil. Yerelin istekleri de dikkate alınmalı” diye konuştu.