Bizim Mahalle Tenekeli Mahalle



Heyamola Yayınları İzmirim Kitapları serisi İzmir Kitap Fuarında okuyucularla buluştu. Kitap afişlerinin yer aldığı serginin açılışı, İzmir Büyükşehir Belediye başkanı Aziz Kocaoğlu'nun da katılımıyla gerçekleşti. Sergi, fuar süresince gezilebilir.

"İzmirim" serisine "Bizim Mahalle Tenekeli Mahalle" adlı kitabıyla katkı koyan Gönül İlhan, Ege Mahallesini anlatıyor. Yıllardır İzmir'de yaşayıp yolu bu mahalleye düşmeyenler için bulunmaz bir fırsat Gönül İlhan'ın kitabı. İzmir'in göbeğinde olup da kentin belki de en kıyısına düşenlerin mahallesine buyur ediyor bizleri yazar, kitabının giriş bölümündeki şu tümceleriyle:

"Bu kitap; insanlık tarihine ve dünya coğrafyasına sımsıkı kök salmış bir kültürden gelen Romanların yaşadığı Ege Mahallesi'ni görünür kılmak için yazıldı.
Çalgılarıyla eğlendiğimiz adamların, parmak şıklatmasından ibaret gördüğümüz kadınların ve onların çocuklarının yoksul hayatlarını bilinir kılmak için."

Girişten sonra gelen, kitabın kahramanları olan mahalle sakinlerinin ağzından yazılan mektupla zamanda bir yolculuğa çıkıyoruz. Yanı başımızda olup göremediğimiz, görmek istemediğimiz insanların tarihte yaşadıkları acılara, sıkıntılara ortak olduğumuz bir mektup bu. İç acıtan bir yüzleşme belki. Kimin itirazı olabilir ki mektuptaki şu sözlere.

"Dokunulmaz anlamına gelen Çingene sözcüğüyle anıldık bütün dillerde.
Gün geldi, yüklenen anlamlarla öylesine kirlendi ki bu güzelim sözcük, çaresiz kalıp Roman'laştık."

"Esmer tenli ve yoksuluz. Esmer tenli ve işsiz. Esmer tenli ve unutulmuş. Esmer tenli ve itilmiş. Esmer tenli ve öteki..."

Kitap, Gönül İlhan'ın okuyucuyu mahallenin sokak aralarına çeken şiirsel betimlemeleriyle sürüyor. Kapı önlerindeki kadınlar, teneke çatılı evler, seyyar arabalar, faytoncular, illa ki çocuklar...

Mahallenin tarihiyle ilgili bilgilere yazarın "Mor Kubbesiz" kiliseyle karşılaşmasıyla ulaşıyoruz. Kim demiş duvarlar konuşmaz diye? Mortakiye'den Ege Mahallesine insan hikâyeleriyle devam eden kitabın ilerleyen bölümlerinde, yazarın mahalleliyle yaptığı sohbetler ve çektiği fotoğraf kareleri sayesinde Tenekeli halkını daha yakından tanıyoruz. Mahallede kol gezen işsizliğin, yoksulluğun boyutlarının can yakıcılığı bu konuşmalarla iyice ortaya çıkıyor.

Son bölümde yazarın da katıldığı hıdrellez şenliğinin anlatıldığı sayfalarla anlıyoruz ki bütün sıkıntılara rağmen bu "yaşamaya heveskâr" Romanların neşesi her daim dipdiri.

Gönül İlhan'ın kitabı, kentsel dönüşüm planlarına kurban edilme tehlikesi olan bir mahalleyi ve insanlarını görünür kılma çabası adına önemli ve değerli bir çalışma.

Not: Kitap, 16- 24 Nisan tarihleri arası İzmir Kitap Fuarında Heyamola Yayınlarının standında okuyucularını bekliyor. Ayrıca 22 Nisan Cuma günü yazar Gönül İlhan, "Bizim Mahalle Tenekeli Mahalle" kitabını imzalamak üzere orada olacak.