'Bizim İstanbul' Yıldız Teknik Üniversitesi'nde Buluşamayacak



2007 yılından itibaren her yıl, etkinlik ortağı bir üniversitenin ev sahipliğinde gerçekleştirilen gelenekselleşmiş bir organizasyon olan 'İstanbul Buluşmaları'; Yıldız Teknik, İstanbul Teknik, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitelerinin Şehir ve Bölge Planlama Bölümleri ile TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi işbirliğiyle düzenleniyordu. İstanbul'u etkileyen güncel bir tema çerçevesinde ilgili tüm aktörlerin katılımıyla düzenlenen etkinlikle, toplumun ilgili tüm kesimlerini bir araya getiren özgür bir fikir paylaşımı platformu oluşturulması hedefleniyordu.

Bu yıl 'Bizim İstanbul' başlığından yola çıkarak sokaklar, müşterekler ve bu alanlara ilişkin geliştirilen taktiklerin yanısıra ortaya çıkan muhalefetin toplumsallaşması üzerine tanımlanan oturumların başlıkları, 'Birleştirici Toplumsal Muhalefet', 'Taktiksel Planlama', 'Bizim Sokak' ve 'Müşterekleşme' olarak belirlenmişti.

8. İstanbul Buluşmaları Etkinlik Düzenleme Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada; YTÜ Rektörlüğü ve Mimarlık Fakültesi Dekanlığı'na Şehir ve Bölge Planlama Bölüm yönetimi tarafından organizasyonun bileşeni kurumlarca belirlenen etkinlik içeriği ve taslak programın iletildiği ve salon rezervasyonunun yapıldığı, ancak üniversite yönetimi ve Mimarlık Fakültesi Dekanlığı tarafından etkinliğe 4 gün kala 8. İstanbul Buluşmalarının YTÜ`de gerçekleşemeyeceğinin ifade edildiği vurgulandı.

Açıklamada, etkinliği iptaline gerekçe olarak YTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanlığı'nın içinde yer almadığı organizasyon sürecini, rektörlüğün ise içerik ve güvenlikle ilgili kaygılarını gerekçe gösterdiğine değinilerek, şu noktalara dikkat çekiliyor:

"Üniversitelere özgü olması beklenen demokratik gelenekleri terk ettiği görülen YTÜ`nün, dört kurum tarafından ortak akılla belirlenen tema ve konuklara karşı tavrının bizleri şaşırttığını belirtmek isteriz. Bu noktada; üniversitelerin bilimsel, demokratik ve kesinlikle özerk olmalarının önemininin  yeniden hatırlatılmasının gerektiğini görüyoruz. Aksi takdirde, üniversitelerin yöneticiler tarafından tek dilin, tek görüşün hakim kılındığı; asli görevleri olan bilimsel tartışmaların yapılamadığı, toplum ve üniversite etkileşiminin yaşanamadığı kurumlara dönüşmesi kaçınılmaz olacaktır. Oysa üniversitelerimizin her tür tartışma platformuna açık olması dünya üniversiteleri içinde yer bulmalarının ön koşuludur. Yukarıda açıklanan nedenlerle, 14-15 Ekim 2014 tarihlerinde "BİZİM İSTANBUL" başlığıyla düzenlenecek etkinliğimiz Mimarlar Odası Karaköy Binası 3. Kat Etkinlik Salonunda gerçekleşecektir".