Samsun'dan Artvin'e kadar olan yaylaları birleştirmeyi planlayan "Yeşil Yol Projesi" için iş makinelerinin geleceğini duyan halk Fırtına Vadisi Kavrun yaylasında toplandı.
Karadeniz bölgesinde Samsun, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Trabzon, Artvin’i içine alan sekiz ilin yaylaları turizmi geliştirme kapsamında 2 bin 600 kilometrelik yolla birbirine bağlanmak isteniyor.
Projeye karşı daha önce de Rize'nin Çamlıhemşin ilçesi Fırtına Vadisi halkı tepki göstererek iş makinelerini engellemişti. Bugün de iş makinelerinin aynı alana geleceğini haber alan vadi halkı Kavrun yaylasında toplanarak projeye horonlarla tepki gösterdi.
Bianet'ten Nilay Vardar'ın haberine göre, kalabalık ellerinde "Biz muğlema yiyen bir neslin torunlarıyız 2 dozer 1 kamyonu ekmeksuz yeruz", “Yol yeşilne geri dönün”, “Gittiğiniz yol yol değil” pankartları taşıdı.
"3 bin metrede şehirler kuracaklar"
Yakup Okumuşoğlu, “3 bin metrede şehirler kurmak istiyorlar” diyerek projenin yaylalardaki doğal yaşamı bitireceğini söyledi.
“Akdenizde, Ege’de ‘Mavi turlar’ vardır ya. Karadeniz’de de ‘Yeşil turlar’ yapmak istiyorlar. İnsanları kesintisiz biçimde dağlarda dolaştıracaklar. 40 yaylada 40 turizm merkezi planlıyorlar. Ayder, Uzun Gölü’nün başına gelenleri biliyoruz. Tamamen betonlaşmış, doğal özelliklerini kaybeden iki alan oldular. İşte bu yaylalar da öyle olacak. 3 bin metrede şehirler kuracaklar.
"Bu yolların yapılması için hiçbir neden yok. Zaten yaylaların kendi yolları var. Bu yollar yaylaları yol kenarındaki benzin istasyonlarına benzetecek. Turizm adı altındaki bu proje bir süre sonra dağlardan yöre insanının yaylalarını terk etmek zorunda bırakılmasına da neden olacak.”
Projeye karşı 2 dava açıldı
Okumuşoğlu, Yol Projesi’nin iki yaylasını kapsayan iki projeye karşı Fırtına İnisiyatifi adına Çevre ve Ekoloji Hareketi avukatları olarak açtıkları davanın ayrıntılarını paylaştı:
“Projeyi Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporundan kaçırmak için etap etap projelendiriyorlar. Biz de Aşağı Kavrun Yukarı Kavrunü, Samistral yaylaları ve Huser ve Haczane yaylaları arasındaki yollar için iki dava açtık.
“Aşağı Kavrun, Yukarı Kavrun, Samistral yaylaları doğal sit alanı ve milli park alanı içinde yer alıyor. Koruma amaçlı imar planı olmadan bu yol yapılamaz. Ayrıca burası mera alanı. Hayvanların otlaması için alpin çayırları var. Yol yaparak mera ikiye bölünmüş olacak. Eğim de yüksek, altta kalan hayvan üste çıkamayacak, üstte kalan alta inemeyecek. Bu hem inekler hem de yaban hayvanları için de geçerli.
“Huser ve Haczane yaylaları da ormanlık alanda. Bu orman dünyada son derece ender olan doğal yaşlı ormanlar. Buraların kesilmesi mümkün değil. Buralara yaban hayvanları da iniyor.”