Bitlis'te Tarihi 5 Minareden Biri Restorasyona Giriyor



Bitlis'teki tarihi 5 minareden birini simgeleyen Ulu Cami, dokusuna uygun şekilde restore ediliyor. Vakıflar Bölge Müdürlüğünce hazırlanan proje kapsamında, geçen aylarda restorasyona alınan ve kentin en önemli simgelerinden biri olan 800 yıllık Ulu Cami ve minaresindeki restorasyon çalışmaları, devam ediyor. Restorasyon çalışmalarını inceleyen Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz, caminin iç kısmında, daha önceki dönemlerde sıva ve fayanslarla kapatılan taş duvarların üzerindeki kalıntıların temizlendiğini söyledi.
    
Ulu Cami'de restorasyon çalışmalarının hızlı şekilde devam ettiğini anlatan Vali Yılmaz, ''Çarşı merkezinde iki caminin onarıma girmesinden dolayı, vatandaşlar çalışmaların ne zaman biteceğini merak ediyor. Şu anda caminin dış cephesinde işimiz bitti. Minarenin ise bakım ve onarımı tamamlandı. Hava kirliliği nedeniyle isle kaplı olan minare temizlendi. Minarede daha önceden görünmeyen şerit halindeki tuğlalar ve Arapça yazılar ortaya çıktı. Kubbe kısmının bakım ve onarımı da tamamlandı'' dedi.
    
Duvarların fayans kaplı olmasından dolayı, duvarların yerden aldığı nemi dışarıya atamadığını ve bu nedenle taşlarda bozulmaların meydana geldiğini kaydeden Yılmaz, bozulan taşların sökülerek yerlerine yenilerinin konulduğunu belirtti. Caminin yer döşemesinde yaklaşık 40 santimetrelik dolgu bulunduğunu ve yapılan çalışmalar sonucu orijinal yer döşemesinin ortaya çıkarıldığını, bu nedenle dolgu malzemesinin de söküleceğini dile getiren Yılmaz, şöyle konuştu:


Foto: Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz (Şener Toktaş - AA)

''Güzelim taş duvarlar, sıvayla kaplanmış. Sıvaların temizlenmesiyle, mihrapta orijinal oyma taş desenler ortaya çıktı. Projemizin bazı kısımlarında değişiklikler oldu. Bunun Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'ndan çıkarak, onaylanması kolay bir konu değil. Ayrıca tuvalet ve abdesthane yerleri camiye çok yakın. Bitişikteki PTT binasını yıkarak, bay ve bayan için, tuvalet ve abdesthane yapacağız. Üzerine caminin mimarisine uygun PTT binası yapılacak. Böylelikle cami ve minarenin etrafındaki kirli görüntü ortadan kalkacak'' dedi.
    
''Minaredeki kurşun izlerine dokunmayacağız''
    
Geçmişte yaşanan işgal sırasında minareye kurşunların isabet ettiğini ve kurşun izlerinin halen görülebildiğini anlatan Yılmaz, restorasyon çalışmaları kapsamında, minaredeki izlere dokunmayacaklarını bildirdi.
Yılmaz, bunların tarihten kalan izler olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
    
''Onlara dokunmadık ve dokunmayacağız. O izleri gören herkes, geçmişle olan irtibatımızı sağlayacak. Bu izleri, geçmiş sıkıntılar tazelensin diye değil, hafızamız kaybolmasın diye bozmuyoruz. Bunlar, geçmişte yaşadığımız olayların izi. Bugün komşularımız arasında dış ilişkileri en iyi olan ülkeyiz. Bu izleri geçmişin bir anısı olarak tutmaya devam ediyoruz.''
    
Öte yandan Şerefiye Camisi'nde de restorasyon çalışmalarının devam ettiğini bildiren Yılmaz, caminin çatı ve taban döşemesiyle ilgili proje değişilikliği yapıldığını dile getirdi.