AKP milletvekilleri tarafından hazırlanan ve imar mevzuatında önemli değişiklikler yapılmasını öngören torba yasa teklifi Meclis'e sunuldu. Coğrafi bilgi sistemleri ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören yasa teklifine göre, hak sahiplerinin talepleri doğrultusunda yapılan imar değişikliğiyle oluşan değer artışlarından devlet pay alacak. Bina projelerinde bina yüksekliği artık firmalara bırakılmayarak dikey mimari kısmen sınırlandırılacak. Köylerde yapılacak inşaatlar için artık valiliklerden onay almak gerekecek. Kaçak çıktığı katlar için aftan yararlanıp ruhsat alanlar güçlendirme yapabilecekler.
Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre; AYM'nin iptal kararı karşısında Bitlis'in Ahlat İlçesi'ne yapılacak yazlık saray ile Salda Gölü'ne yapılacak millet bahçesi için de madde konulan teklifte belediyelerin bazı yetkilerinin TOKİ'ye devri de yer alıyor.
Yasa teklifine göre, kaçak yapıların satış ve kiralamasını engellemek için tapularına şerh konulacak. Kaçak yapıların, ilgili belediyeler tarafından yıkılmaması halinde yıkımı bakanlık kendisi yapacak ve yıkım maliyetini yüzde 100 fazlasıyla belediyeden alacak. Bu düzenlemeyle özellikle muhalefetin yönetimindeki belediyelerin kontrol altına alınacağı ifade ediliyor.
Yazlık saraya özel madde
Torba yasa teklifinin içinde Bitlis'in Ahlat İlçesi'nde Van Gölü'nün kenarında yapılması planlanan 32 dönümlük Cumhurbaşkanlığı yazlık sarayının önündeki yasal engelleri kaldıracak madde de konuldu. Sarayın yapılması amacıyla daha önce torba yasayla getirilen kanun hükümleri Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla iptal edilmişti. Yeni yasa teklifinde Cumhurbaşkanlığı sarayı ifadesi yer almazken sadece ‘ekli kroki' ifadesine yer verildi. Ancak kamuoyuna açıklanan yasa teklifinde ekli krokiye yer verilmedi, bölgenin sadece Bitlis'in Ahlat İlçesi'nde yer aldığından bahsedildi. Kıyı kanunundaki engelleri kaldıran bu düzenlemenin bir benzeri de Salda Gölü kıyısına yapılacak olan millet bahçesi için teklif metnine konuldu.
Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.