Bitkilendirilmiş Yeşil Çatıların Vazgeçilmezi: Botanik Su Yalıtım Örtüsü



Yıllardır atıl durumda kalan teras ve çatı alanları, teknolojinin gelişmesi ile birlikte konforlu ve işlevsel yaşanabilir yeşil alanlara dönüşmektedir. Son yıllarda mimar ve taahhüt firmaları standart kaplama malzemeleri uygulamaları dışında, çatıların bitkilendirilmesi ile enerji tasarrufu sağlayan, görsel zenginliği yüksek çevreci çözümlere imza atacak projeler üretmektedir.

Bir bahçe çatı uygulamasının olmazsa olmazı, bitki köklerinin tahribine karşı su yalıtımının öncelikli olarak korunmasıdır. Herhangi bir su yalıtım malzemesi uygulanmış çatı yüzeyi üzerine koruma betonu, şap vb. katmanlar uygulansa da özellikle köklü pek çok bitki türü zamanla tahribat yaratıp bu yüzeylerde oluşan çatlaklardan su yalıtımına doğru delip geçebilir. Mevcut herhangi bir su yalıtımını bitki köklerine karşı korumak için üzerine kök tutucu folyo serilerek çözüm sunulduğu gibi, özellikle proje aşamasında malzeme tercihi seçiminde köklere dayanımı sertifikaları ile kanıtlanmış Botanik bitümlü su yalıtım örtüsü kullanımı tercih edilebilir.

Bahçe çatılar için özel geliştirilmiş; kök tutma-kök itici özelliğine sahip bitümlü örtü grupları Botanik serisi altında yer almaktadır. Kısacası bitümlü örtülerin üretim aşamasında içerisine katılan özel katkılar ile bitki köklerine dayanımlı hale dönüştürülmesini sağlayan özel bir membran kategorisidir.

Botanik serisi ile su yalıtımı tamamlanan bahçe çatılarda ayrı bir kök tutucu katman kullanımına gerek kalmaz, etkin, güvenli, mekanik dayanımı son derece yüksek yalıtım sağlanır ve daha ekonomik sonuç alınır.

Botanik serisi örtüler ekstensif (seyrek), intensif (yoğun) eğimli veya düz çatıların yeşillendirmesinde sık olarak tercih edilen su yalıtım malzemesidir. Bitümlü örtülerin sürtünme yüzey katsayısının diğer örtü tipi yalıtım malzemesine göre daha yüksek mukavemette olması sebebiyle, özellikle eğimli yüzeylerin bahçe çatıya dönüştürülmesinde, bitki köklerine dayanımlı Botanik membran kullanımı sıklıkla ilk sırada yer alır.

Botanik su yalıtım örtüsü çeşitleri;

* APP katkılı (Plastomerik ; Botanik PP3000 (Plastobit 3 mm)- Botanik PP4000 (Plastobit 4 mm)

* SBS katkılı (Elastomerik); Botanik PE3 (Elastobit 3 mm)- Botanik PE4 (Elastobit 4 mm) uygulanacak bölgenin sıcak- soğuk iklim performansına göre tercih edilir.

Ör: Ege –Akdeniz gibi sıcak iklimin hakim olduğu bölgelerde APP li seriler tercih edilirken, İç - Doğu Anadolu – Karadeniz gibi soğuk iklim hakim bölgelerde SBS katkılı Botanik membran serileri kullanımı tercih edilebilir.

Bitki köklerine dayanımlı su yalıtım örtüleri, Avrupa’da ki en yetkili kuruluşlardan FLL tarafından önerilen test yöntemine göre, en agresif bitki köklerine karşı test edilerek malzemenin dayanıklılığı FLL sertifikası ile belgelendirilmektedir. Bu kapsamda BTM Botanik PE4 tabi tutulduğu testler sonucunda, Türkiye ve Avrupa standartlarında TS EN 13948 olarak tanımlanan “Su yalıtımı-esnek levhalar-çatılarda su yalıtımında kullanılan bitüm, plastik-lastik levhalara bitki köklerinin nüfuz etmesine direncin tayini” standardına uygunluk belgesini almıştır. BTM Elastobit PE4 Botanik ürünleri, Almanya'da Weıhenstephan Trıesdorf Üniversitesi‘nde yapılan testte (nem, sıcaklık, toprak özellikleri ile birlikte halk arasında Ateş dikeni olarak bilinen kök bitkisine maruz bırakıldı. Bu şartlar altında 2 yıl süren FLL testleri sonucu köklerin PE4 Botanik ürününe zarar vermediği ve örtüyü delmediği görülerek uluslararası kalite belgesini almaya 2013 yılında hak kazandı.