Tarihi neredeyse insanlık tarihi kadar eski olan tuğla, bulunuşunun üzerinden bin yıllar geçmesine rağmen hala en çok kullanılan yapı malzemelerinden biri.
Peki dikdörtgen formuna alışkın olduğumuz tuğlalar başka bir şekilde de olabilir mi? Yuvarlak, beşgen, delikli ve hatta şeffaf?
Sol: Christine Jetten (Sanatçı), Susan Tunick (Seramik sanatçısı), Hollanda /Amerika; Sağ: Ben Oostrum (Tasarımcı), Rob Bonneur (mimar), Hollanda
Rotterdam Mimarlık Bienali kapsamında, mimari malzemelere ilişkin yeni yorumlar getirebilmek adına, Euoropean Ceramic Workcenter tarafından düzenlenen bir workshop tam da bu soruya cevap bulabilmek için mimar, tasarımcı ve sanatçıları yeni tuğla formları geliştirmeye davet etti. Farklı kültürel birikim ve disiplinlerden biraraya gelen 45 katılımcı, başlangıç noktası olarak tuğlayı seçtiler. Katılımcıların birleştikleri tek bir nokta vardı: yeni bir tuğla tipi yaratmak.
Hilde A. Danielsen (grafik sanatçı), Norveç; Baukje Trenning (Tasarımcı), Hollanda
Mimarların seramikle yakınlaşması, yapı malzemesi olarak var olan seramik tuğlalara yeni fonksiyonlar kazandırmak ya da yepyeni bir seramik tuğla yaratmak gibi amaçların benimsendiği workshop sonunda ortaya çıkanlar Stijlinstituut için bir sergiye dönüştürüldü.
"Brick: the exhibition" başlığını taşıyan ve sergi, tuğla sektörüne hareketlilik ve sanatsal dokunuşlar getirmeyi amaçlayan görsel bir şölen haline geldi.
1: Rem Posthuma: Sanatçı, Hollanda
2: Martina Florians: Sanatçı, Hollanda
3. Marieke Pauwels: Sanatçı, Belçika
4: José Rojas: Mimar, Meksika
5: Jan Schabert: Mimar; Almanya
6: NEXT Architects, Hollanda
7: Christine Saalfeld: Sanatçı, Almanya
8: Arnout Visser & Erik-Jan Kwakkel: Tasarımcı, Hollanda
Sergi süresince, yapı sektörünün önde gelen isimleri tarafından beğeni kazanan tuğlaların seri üretime geçilmesi konusunda görüşmeler sürüyor.