Kültür Bakanlığı, zilyetlik bağı kurulmaksızın tapu verilmesinin yolunun açılmasını isteyince, AKP'de azınlık tartışması başladı.
Geçen yıl çıkarılan bir yasayla sit alanlarında zilyetlik hakkıyla tapu alınması yasaklanmıştı. Yasak özellikle doğal sit alanı ilan edilmiş dağ köylerinde tapu bekleyen köylüleri olumsuz etkiledi.
Bunun üzerine AKP Bursa Milletvekili Şevket Orhan ile Balıkesir Milletvekili Ali Osman Sali, sit alanlarında zilyetlik hakkı tanınmasını ve bunların kullanan kişilerin adlarına tespitinin yapılmasını öngören bir yasa teklifi hazırladı. Teklif dün TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda görüşülürken Kültür Bakanlığı temsilcisi yasağını tümüyle kaldırılarak buralarda tapu verilmesine olanak sağlanmasını önerdi. Türkiye'de 7 bin 494 sit alanı bulunduğunu belirten bakanlık temsilcisi, azınlıkların da konuya ilişkin şikâyetlerini çeşitli makamlara ilettiğini söyledi.
'Ermeni, Rum gelir'
AKP'li Remzi Çetin ise "Sit alanlarındakin zilyetlik hakları ile ilgili bazı kademelendirmeler ve sınırlandırmalar getirilmesi gerekir. Aksi takdirde Ermeniler, Rumlar ve diğerleri peş peşe gelir" diyerek bakanlığın önerisine karşı çıktı.
Teklifi hazırlayan AKP'li Orhan da "Bursa'da Osmanlı döneminden kalma köyler var. Tapuları yok. (Sit arazisinde zilyetlik hakkıyla ilgili) Kanun çıktıktan sonra bu köyler doğal sit alanı ilan edildi. Bunların mağduriyetinin giderilip zilyetlik yoluyla topraklarına kavuşmalarını istedik. Başka bir amacımız yok. Bakanlık neden böyle bir teklifle geldi bilmiyoruz" diye konuştu.