Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER), hatalı çatıların ciddi can ve mal kayıplarına davetiye çıkardığını vurgulayarak konuyu değerlendirdi. Çatıların uçak kanadına benzediğini söyleyen ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, Türkiye’de yanlış ve eksik uygulamalar nedeniyle alttan giren rüzgarın çatıları havalandırdığını söyledi. “Florida’da hortum olduğunda bina uçuyor, çatı yine de uçmuyor. Singapur tayfun bölgesi, orada da çatılar uçmuyor. Türkiye’de ise her şiddetli lodosta ortalama 300 çatı uçuyor” diyen Yavuz, gerekli hesaplar yapılmadan çatılara konulan su depolarının da saatli birer bomba olduğunu belirtti.
Muğla’nın Bodrum ilçesinde şiddetli lodos sırasında bir ilköğretim okulunun çatısından uçan 14 kilogram ağırlığındaki boş su deposu iki öğrencinin yaralanmasına neden oldu. Bodrum’daki ilköğretim okulunun bahçesinde yaşanan üzücü olaya dikkat çeken Yavuz, “Günümüzde çatılar binayı bir kabuk olarak korumanın yanında ek işlevler üstleniyor. Sıcak su sağlamak için kullanılan güneş enerjisi ısıtıcılarının, bunların çatı üstündeki veya çatı aralarındaki su depolarının, elektrik elde etmek için kullanılan fotovoltaik panellerin, televizyonlar için çanak antenlerin, hatta bazen baz istasyonlarının bile çatıya konduğunu görüyoruz. Bu ekipman ve sistemlerin çatı üzerinde yer almaları bir hesaba ve projeye dayanıyor, usulüne uygun olarak yapılıyor ve yapımları denetleniyorsa sorun yaşanmaz. Ancak maalesef ülkemizde sıkça gördüğümüz üzere rastgele, izinsiz, hesapsız ve bilgisizce yapılan bu ilaveler, rüzgar, fırtına, deprem gibi durumlarda üzerinde bulundukları yapı ve çevredekiler için ciddi tehlike yaratıyor. Bu hesapsız ağırlıklar nüfusunun yüzde 95’i deprem tehdidi altında yaşayan Türkiye için çok büyük bir risk” dedi.
Önemli süreçler göz ardı ediliyor
Yavuz, “Çatıların projelendirme, yapım veya bakım süreçlerinde bazı önemli safhalar isteyerek veya istemeyerek göz ardı edildiğinde; örneğin çatı projesi yapılmadığında, yapım tekniklerine uyulmadığında, standart dışı malzeme kullanıldığında veya yapım işleri bilgisiz, yetersiz, belgesiz kişilere bırakıldığında ciddi problemlerle karşılaşıyoruz. Sonra da bu çatı nasıl uçtu, çatı üzerindeki su deposu çatıya veya çevreye nasıl zarar verdi diye hayrete düşüyoruz. Tüm bunlar bilginin, standartların, yapım usul ve tekniklerinin, işçiliğin önemsenmemesinden kaynaklanıyor” diye konuştu.