Bir Doğal Kumsal Daha Yok Olacak



Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Trabzon'un Sürmene ilçesinin Çamburnu Mahallesi'nin Kemerli mevkiinde son kalan doğal kumsalların birisinde ‘Su Ürünleri Üretim ve Yetiştirme Alanı Tesisi' yapılması için hazırlanan imar planını askıya çıkardı.

Yaklaşık 120 kilometre sahil şeridine sahip olan Trabzon’da, yıllardır yapılan deniz dolgusu sonucunda sahilin yüzde 86’sını kaybettiğini söyleyen Trabzon Şehir Plancıları Odası Başkanı Ercan Şen, son kalan plajlardan birinin daha yok edilmek istendiğini söyledi.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Sessiz Kalıyor
Tesis için yaklaşık 4-5 bin metrekarelik deniz dolgusu yapılacağını dile getiren Ercan Şen, Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nin bu duruma sessiz kalmasına da tepki gösterdi. Sözcü'den Elif Çavuş'un haberine göre; kentin sahillerinin tek tek dolgu yapılarak yok edildiğini belirten Şen, “Çamburnu mahallesinin 2,5 km'lik sahil şeridi var. Sahilin büyük bir çoğunluğu Çamburnu Yeni Ay Tershanesi olarak doldurulmuş durumda. Tershanenin batı tarafından başlangıcı ile Deniz Bilimleri Fakültesi arasında kalan iki tane kumsal alan var.

Bu kumsal alanlar kendiliğinden deniz hareketleri ile oluşmuş. Bir tanesi Çamburnu tershane girişinde olan diğeri ise bu imara açılan kumsal alan.  Yöre halkının denize girdiği, denizle buluştuğu bu alanda dolgu imar çalışması yapılmak isteniyor.

Yaklaşık 4-5 bin metrekarelik alana tahkimatlarla, dolgu yapılarak balık yumurtalarının kuluçka merkezi için kapalı betonarme bir tesis inşa edilecek. Trabzon Büyükşehir Belediyesi de bu duruma sessiz kalmasını anlamak mümkün değil” dedi.

“İtirazda Bulunacağız, Hukuk Yoluna Gideceğiz”
Yöre halkının denizle buluştuğu doğal kumsalın yok edilmesine göz yummayacaklarını söyleyen Şen, “Sürmene, Akçaabat gibi yerler için su ürünleri ve balıkçılık önemli bir sektör, su ürünleri tesisleri kıyıda yapılması gibi teknik koşulları olabilir. Biz, yapılmasın demiyoruz. Bir sürü doldurulmuş sahil varken, alternatif alan araştırılmadan bu kumsala böyle bir tesis koymanın doğru olmadığını söylüyoruz.

Hem kıyı kanunu açısından, hem ekolojik alan korunması açısından hem de insanları fiili olarak kullanımında olması nedeniyle doğru bir karar değil. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na resmi bir itirazda bulunacağız. İtiraz kabul edilmez ise hukuk yoluna gideceğiz. Bunu süreç belli edecek” şeklinde konuştu.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.