'Bir Daha Yapma' Uyarısı

Yargı, 17 Ağustos depreminde 316 kişiye mezar olan Yüksel Sitesi'ni yapan Yüksel İnşaat'ın sorumlularını "uyarmakla" yetindi. Şubata kadar sonuçlandırılamaması halinde zaman aşımına girecek davada eli kolu bağlanan Yargıtay, şirketin sahibi Güven Sazak ile sorumlu 3 sanık hakkındaki yerel mahkeme kararlarını onadı.

Yerel mahkeme, verdiği hapis cezalarını ertelediğinden, onanarak kesinleşen karara göre sanıklar, ancak 5 yıl içinde benzer bir suç işlerse cezaevine girecekler. Hakkındaki karar bozulan 1 sanığın davası ise zaman aşımından dolayı düşecek. Ölen 316 kişinin hesabı, ancak yeni bir bina yıkılması ve buna bağlı ölümler olması halinde sorulabilecek.

Sembol davaydı
Yalova Çiftlikköy'deki Yüksel Sitesi'nin üç ayrı bloku, 17 Ağustos 1999 depreminden sonra yerle bir oldu. 218 dairede yaşayan 316 kişinin ölümü nedeniyle açılan dava, müteahhit Veli Göçer hakkında açılan davayla birlikte depremzedeler için sembolleşti. Depremden sonra Yüksel İnşaat'ın sahipleri Yılmaz Dursun Sazak ve Güven Sazak ile şirket sorumluları Mehmet Sert, Ahmet Göncer Ayalp, İrfan Tufan ve Niyazi Çavuşoğlu hakkında eski TCK'nın "meslek ve sanatta acemilik" başlıklı 383. maddesinden dava açıldı. Yalova Ağır Ceza Mahkemesi, ilk yargılama sonunda sanıkları 2 yıla kadar hapisle cezalandırdı. Paraya çevrilen ceza ertelendi.

Yargıtay, kararı usul yönünden bozdu. Yeniden yapılan yargılamada, dava üç kez bilirkişiye gitti. Son bilirkişi raporunda, sanıkların ucuz malzeme kullandıkları vurgulandı. Mahkeme, davayı Nisan 2006'da sonuçlandırdı.

Yargılama aşamasında vefat eden Yılmaz Dursun Sazak hakkındaki davayı düşüren mahkeme, Güven Sazak, Sert ve Ayalp'i 1 yıl 8 ay hapse mahkûm etti. Mahkeme diğer sanıklar Tufan ve Çavuşoğlu'nu da 2 yıl 11 ay hapisle cezalandırdı. Ayrıca, sanıklara 50'şer YTL de para cezası verildi. Mahkeme, cezaları takdir yetkisini kullanarak erteledi.

Deprem davalarında mahkemeler, binanın yapıldığı tarihi esas alarak dosyaların zaman aşımına girdiğine karar veriyordu. Yargıtay, bunu engellemek için 7.5 yıllık zaman aşımı süresinin, depremin olduğu 1999'dan itibaren hesaplanmasına karar verdi, ancak davalar bitirilemedi. Yüksel İnşaat davası da Şubat 2007'ye kadar Yargıtay tarafından karara bağlanmaması halinde zaman aşımına girecekti. Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin yerel mahkemenin "erteleme" kararını bozması halinde dosya zaman aşımına girip ortadan kalkacaktı.