Yapı Fuarı Ankara’da Persan Çatı ve Cephe Sistemleri Satış ve Pazarlama Müdürü Serhat Gökhan Çaçtaş ile son dönemde üretimini gerçekleştirmeye başladıkları ısı yalıtım sıvası ve bu ürünün güçlü yanları üzerine konuştuk. Özellikle çatı sistemleri ile tanınan bir firma olan Persan’ın perlit esaslı beton kiremitleri hakkında da bilgi aldık.
Öncelikle firmanızı daha yakından tanıyabilir miyiz?
Persan firması yaklaşık yedi yıldır çatı sektöründe üretim yapan bir firma. Ağırlıklı olarak perlit esaslı beton kiremit üretiyoruz. Agrega olarak perlit madenini kullanıyoruz. Son dönemde yapı kimyasalları konusunda da çalışmaya başladık. Yapı kimyasalları alanında da üretim sürecimizde perlit madenini tercih ediyoruz.
Persan firmasının ürün gruplarından bahsedebilir misiniz?
Persan olarak, biraz önce bahsettiğim gibi, çatı sistemleri ve yapı kimyasalları alanında çalışıyoruz. Isı ve su yalıtımı üzerine ürünlerimiz mevcut. Bununla birlikte toz grubundan seramik ve fayans yapıştırıcılar üretiyoruz. Çatı sisteminin tamamına yönelik ürünler bünyemizde mevcut. Bunun haricinde duvar karosu gibi çeşitli kaplama malzemeleri de üretiyoruz. Aslında bir binanın kaba inşaatında kullanılacak ürünlerin birçoğunu üretiyoruz.
Yapı Fuarı Ankara kapsamında özel olarak tanıtımını gerçekleştirdiğiniz bir ürününüz var mı?
Yapı Fuarı Ankara kapsamında; ısı yalıtım sıvamızın tanıtımını gerçekleştiriyoruz. Isı yalıtım sıvası ile birlikte iç cepheyi destekleyen ince sıvamız ve alçı yerine kullanabildiğimiz süper ince sıvamız bulunuyor bu ürünlerin tamamının agregası perlit madeninden oluşuyor.
Bildiğiniz üzere ısı yalıtım sıvası, mantolama ürünlerinin muadili bir ürün. Bu anlamda doğru bir yalıtım için belli değerler ve kriterler bulunuyor. Bölge seçimi, yapının duvarlarında kullanılan malzeme bu bağlamda belirleyici. Bu nedenle biz, keşif ve projelendirme alanlarında da çalışarak n uygun sıva kalınlığını buluyoruz.
Isı yalıtım sıvanızın benzerlerinden farkı ve güçlü yanları nelerdir?
Öncelikle Persan olarak mantolama ürünleri de ürettiğimizi söyleyebilirim. Ancak ısı yalıtım sıvasının bir takım artı özellikleri var. Öncelikle hafif bir malzemedir, normal bir sıvadan hafiftir. Isı yalıtımının yanında ses yalıtımı, yangın yalıtımı da yapar. Doğal bir malzeme olan ısı yalıtım sıvası kanserojen maddeler içermez. Darbelere karşı yüksek dirençlidir.
Bütün bunlarla birlikte mantolama için, bir metrekarelik alanda altı tane dübelle zemine sabitleme çalışması yapılır. Tabi bu da kolon ya da kirişte bir tahribat oluşturur. Isı yalıtım sıvası ise bir tahribat oluşturmadan, binaya bir zarar vermeden uygulanabilir. Bu oldukça önemli bir özellik. Ayrıca ısı yalıtım sıvası zaman içerisinde özelliğini kaybetmez, bina ömrü boyunca özelliğini sürdürür.
Isı yalıtım sıvasının en büyük dezavantajı yeni bir malzeme olduğu için piyasada henüz yeterince tanınmaması, bilinmemesi…
Isı yalıtım sıvası sürdürülebilirlik bağlamında nasıl zemine oturuyor?
Öncelikle yalıtım özelliğinin devamlılığı önemli bir özellik. Bildiğiniz üzere mevcut mantolama ürünlerinin ömrüyle alakalı piyasada pek çok söylenti var. Bunun üzerinden düşünecek olursak; uzun ömürlü olması ve zaman içerisinde yalıtım özelliğini kaybetmemesi bir avantaj. Bir de tabi bu bir sıva, sıvanın geri dönüşümü çok daha kolay.
Yeni Fuar alanını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Yeni fuar alanı gerçekten çok şık ve güzel. Ayrıca kullanım anlamında da konforlu. Yapı Fuarı Ankara’nın bu yeni alanına daha çok profesyonel müşteri geliyor, insanların geçerken fuar için burada olduğunu görüyoruz. Çok daha keyifli olduğunu söyleyebilirim.
Persan’ın ürünlerinde kulanmakta olduğu perlit madenini nasıl elde ediyorsunuz?
Persan olarak bizim en büyük avantajlarımızdan biri kendi perlit madenimize sahip olmamız… Fabrikamız Erzincan’da Kurulu, bunun temel nedeni perlit madenimizin Erzincan’da olması. Bunun hacrinde Ankara ve İzmir’de de perlit madenlerimiz bulunuyor ancak bu iki madenden elde ettiğimiz perlite yönelik test çalışmaları devam ediyor. Eğer buralardaki madenlerden de istediğimiz sonucu alabilirsek birkaç yıl içerisinde buralara da fabrika kurmayı düşünüyoruz.
Türkiye yapı sektörü bildiğiniz üzere yakın coğrafyada yer alan ülkelerle işbirliği içerisinde… Bu anlamda Persan nasıl bir etkinlik gösteriyor?
Ürettiğimiz çatı sistemlerinin yüzde 25’ini Irak, İran, Ürdün, Azerbaycan, Gürcistan ve Rusya’ya ihraç ediyoruz. Rusya bildiğiniz üzere soğuk bir ülke ve soğuk bölgelerde kiremit kullanılmaz diye bir kanı oluşmuş durumda. Bunun temel nedeni önceden kiremitlerin kilden yapılmasıydı, toprak kiremit dediğimiz ürünler olmalarıydı. Bizim üretimini gerçekleştirdiğimiz kiremitler ise perlit esaslı beton kiremit. Dolayısıyla bu bölgelerde de rahatlıkla kullanılabiliyor.
Bu ürünlerimizi raporlarla, üniversitede yaptığımız testlerle de destekliyoruz. ODTÜ ile birlikte yürüttüğümüz beş yıldan beri devam eden bir çalışmamız var. Bu testlerde eksi 42 0C’ye kadar dayanım gösterdiği tespit edildi ve mukavemette yüzde 35 artış gözlendi. Şimdi bu konuda çalışmalar sürüyor. Biz, firma olarak, bu testler sonucunda dondan etkilenmeyeceğine yönelik 60 yıl garanti verebiliyoruz.