Taraf Gazetesi'nden Billur Özgül'ün haberine göre, Ordu Fatsa’da altın arama çalışmaları on binlerce ağacın sonu oldu. 10 yıldır süren arama çalışmaları son bir yılda daha da hızlandı. Çevre sakinleri ise ağaç kıyımının ardından bölgede siyanür tehlikesiyle karşı karşıya. Derelerinden su içemediklerini belirten çevre sakinleri bu doğa tahribatına ‘dur’ demek için mücadeleye devam edeceklerini söylüyor.
Yukarı Bahçeler Mahallesi Engiz Mevkii’nde özel bir şirketin altın madeni çıkarmak üzere başlattığı çalışmalar bölgede yaşayan köylülerin kâbusu oldu. Yaklaşık bir yıl önce başlayan çalışma kapsamında 100 dönüm ormanlık alandaki ağaçlar kesildi. Ardından altın ayrıştırmasına başlanması için siyanür kuyuları açıldı. 900 ton altın rezervi olduğu iddia edilen arazide çevre sakinleri ve çevreciler doğa tahribatına ‘dur’ demek için harekete geçti. Köylüler ve çevre dernekleri ağaç kesimini ve siyanürle altın ayrıştırmasını durdurmak için Ordu Çevre İl Müdürlüğü’ne teslim edilmek üzere imza kampanyası başlatmıştı.
“Canlı yaşamı son bulur”
Geçtiğimiz hafta yaklaşık 400 kişi maden arama sahasında toplanarak eylem yaptı. Siyanürle altın ayrıştırması yapılmasının bölgede canlı yaşamının sonunu getireceğini aktaran Zeki Fidan Kocahisar şunları söyledi: “Böyle devam ederse kuşlar, arılar uçamayacak. Fındık ağaçları kuruyacak, mısır, fasulye, patlıcan yetişmeyecek. Bizler doğadaki canlıların ölmemesi, çocuklarımızın sakat doğmaması, kanser olmamak için mücadele ediyoruz.” Doğaseverler 2 Eylül’de arazide 24 saat çadır kurarak hem eylem yapıp hem de tahribatın raporunu çıkaracak.