Türkiye'de yalıtım sanayinin kurucularından İzocam, 31 Ekim Dünya Tasarruf Günü'nde, binalara uygulanacak yalıtımla elde edilecek tasarrufa dikkat çekti.
Soğuğu, sıcağı ve gürültüyü dışarıda bırakan geniş ürün yelpazesi ile İzocam, zeminden, cephe ve çatıya, duvar ve döşemeden tesisata kadar her uygulama alanı için nitelikli yalıtım malzemeleri üretiyor. İzocam ürünleri, yaşam alanlarını soğuğun olumsuz etkilerinin yanı sıra sıcak ve gürültüden de koruyor. İzocam ürünleri sayesinde, soğuk kış günlerinde ısınma maliyeti minimuma indirilirken, bunaltıcı yaz aylarında da klima kullanımından kaynaklı enerji sarfiyatından tasarruf ediliyor. Binalarını İzocam’la yalıtanlar, bu sayede enerji faturalarından tasarruf ederek kazanç sağlıyor.
Yalıtım için harcanan maliyetin lüks bir harcama değil, aksine tasarruf ve konforun yakalanması için yapılması gereken ciddi bir yatırım olduğunu vurgulayan İzocam Genel Direktörü Murat Savcı, doğru yalıtım malzemesi, doğru kalınlık ve doğru uygulama ile yalıtım yapmanın bina ömrü boyunca en iyi getiriyi ve en yüksek konforu sağlayacağını belirtti. Sadece yönetmeliklere uygun yapılan yalıtım ile bir binanın, yalıtımsız bir binaya göre %60’ın üzerinde enerji tasarrufu sağladığını kaydeden Murat Savcı, ısıtma, soğutma, aydınlatma ve diğer tüketimleri için çok düşük miktarda enerjiye ihtiyaç duyan Neredeyse Sıfır Enerjili Bina (NSEB) konsepti ile çok yüksek enerji verimliliği elde edilebildiğini ve yalıtımsız bir binaya göre ortalama yüzde 90 daha az enerji tüketiminin mümkün olduğunu vurguladı.
Binalarda tüketilen enerjinin yüzde 80’inin ısıtma ve soğutma amaçlı tüketildiğini söyleyen Murat Savcı, açıklamalarına şöyle devam etti: “Konutlarda en sık karşılaşılan problem ise ‘yalıtım eksikliğinden dolayı ısınamama’ sorunudur. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Gelir ve Yaşam Koşulları araştırmasına göre nüfusun yüzde 39,3’ü konutunda yalıtım eksikliğinden dolayı ısınma sorunu yaşamaktadır. Nüfusun yüzde 36,9’u ise sızdıran çatı, nemli duvarlar, çürümüş pencere çerçeveleri vb. problemlerle karşılaşmaktadır. Oysa ısı yalıtımı, kendini kısa zaman içerisinde amorti ederek hem daha iyi ısınmanızı hem de enerji faturalarınızda tasarruf etmenizi sağlar.
Aynı zamanda Türkiye’nin cari açığının en önemli nedeni de tüm ithalat içindeki yüzde 20-25 gibi ciddi bir paya sahip olan enerji ithalatıdır. Türkiye olarak milyarlarca dolar ödeyerek kullandığımız enerjiyi yurtdışından satın almaktayız. Tükettiğimiz enerjinin yüzde 40’ı binalarda, yaklaşık yüzde 30’u sanayide, geri kalanı da ulaşım ve tarım gibi alanlarda kullanılmaktadır. Bu denli dışa bağımlı olduğumuz enerji tüketiminde tasarruf konusunda almamız gereken çok önemli bir yol bulunmaktadır.
Tüm bu verilere rağmen Türkiye’deki bina stokunun iyimser bir tahminle sadece yüzde %20'sinin TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kurallarına uygun yalıtılmış durumda olduğunu biliyoruz. Unutmamak gerekir ki yalıtım kendini geri ödeyen bir sistemdir. Ülke ve hane ekonomisine katkı sağlamasının yanı sıra zararlı gaz salımlarının azaltılması ve çevreye katkısı da göz ardı edilemez boyuttadır. Bu nedenle her zaman yalıtıma ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır.”
Ekonomik ve yüksek ısıl konfor sunan ürünleriyle lider
İnovasyon ve Ar-Ge’ye verdiği değer sayesinde 58 yıldır yalıtım sektörünün lideri konumunda yer alan İzocam, doğru ihtiyaca doğru çözüm geliştirme hedefi ile daha ekonomik ve yüksek ısıl konfor sunan ürünleri piyasaya sunmaya devam ediyor.
İzocam’ın Manto İzopor Plus ürünü, sıvalı dış cephe yalıtım sistemleri için TS EN 13499’a uygun şekilde özel olarak üretiliyor. Karbon katkılı ekspande polistiren levha olan Manto İzopor Plus, yüksek ısı yalıtımının yanı sıra hafifliği ve kolay uygulama özelliği ile İzocam’ın usta dostu ürünleri arasında yer alıyor.
İzocam’ın, camyünü ile alçı levhayı bir arada sunduğu profesyonel ısı ve ses yalıtımı çözümü Kalibel ise kolay ve hızlı uygulama avantajı sayesinde hastane, okul ve konut gibi yapılar başta olmak üzere tüm binalarda tercih ediliyor. Bir yüzü alçı plaka kaplı camyünü levhadan oluşan kompozit bir ürün olan İzocam Kalibel, dış duvarların iç yüzeylerinde, iç bölme ve komşu duvarlarda, merdiven ve asansör boşluklarına bitişik duvarlarda, ahşap karkas yapıların içten giydirilmesinde ses ve ısı yalıtımı amacıyla kullanılıyor. Aynı anda hem mineral yün hem de alçı levhanın uygulanmasına imkân sağlayan Kalibel ile yerinde uygulama süresi kısalıyor ve iş gücünde verim artıyor.
İzocam Camyünü Çatı Şiltesi, kullanılmayan çatı aralarında döşeme üzerinde, kullanılan çatı aralarında mertek aralarında ve üzerine yük gelmeyen yatay uygulamalarda kullanılıyor. Yüksek ısı yalıtımı, yangın güvenliği ve ses yalıtımı ile öne çıkan İzocam Camyünü Çatı Şiltesi, farklı ebatlarda üretimi, hafifliği ve kolay uygulamasıyla dikkat çekiyor.
İzocam Foamboard da Türkiye’nin güney kesimlerinde özellikle yazı çok sıcak geçiren illerdeki teras çatılı binalarda tercih ediliyor. Yüksek basma mukavemeti ile birlikte ısı yalıtımı sağlayan İzocam Foamboard, kolay uygulanması, hafif olması ve bünyesine su almama özellikleri ile bina sakinlerinin ihtiyacı olan konfor şartlarını minimum enerji maliyetleri ile sağlıyor.