Binalardan Sağlanacak %30 Tasarruf Önümüzü Açacak

Steelife Genel Müdürü Bülent Aydın (solda) Taner Yıldız ve Vefa Başkanı Orhan Güner

Hafif çelik yapılar üreten Vefa Group markalarından Steelife'ın enerjiye ve çevreye duyarlı olarak geliştirdiği Ekolojik Ev Projesi'nin tanıtım toplantısına katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, projenin, hedeflenen enerji verimliliği ve tasarrufuyla alakalı önemli bir adım olduğunu ve benzer projelerin bununla beraber harekete geçirileceğini ifade etti. Dünyada özellikle gelişmiş ülkelerde enerjinin yüzde 40'ının binalarda kullanıldığına işaret eden Yıldız, ''Binalarda elde edilebilecek yüzde 30 civarındaki bir tasarruf oranı önümüzü çok fazla açacak'' dedi.

Bu amaçla binaların performans yönetmeliğiyle alakalı işlemleri tamamladıklarını hatırlatan Yıldız, ''Ama yalnızca kanunla, mevzuatla, yönetmelikle bu iş bitmiyor. Bu bir kültür ve bu kültürü 7'den 70'e mutlaka yaymamız lazım. Çünkü biz artık bu yönetmelikle beraber yapı ruhsat izinlerinin mutlaka hem suda hem de enerji kaynaklarıyla alakalı bir tasarruf süzgecinden geçmiş olması kaydıyla yapılabileceğini söylüyoruz. Enerji taleplerini ve karbon emisyonlarını bu çerçevede değerlendiriyoruz'' diye konuştu.
    
''15 milyar liralık tasarruf edilebilecek alanlar var''
    
Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği'nin (İZODER) yaptığı bir çalışmada, yalıtımların yapılması durumunda o anda kullanılan enerjinin yarısından daha fazlasının tasarruf edileceğinin öngörüldüğünü aktaran Yıldız, 150 adet kamu binasında 48 milyon dolar harcanması halinde 2,5 yıl içerisinde kendisini amorti edecek bir yapıyı kurguladıklarını anlattı.
     
Öncelikle kamudan başlattıkları bu tür cazip projeleri özel sektörün devam ettireceğine inandıklarını belirten Yıldız, şunları kaydetti:

''Artık bu konunun kamu ve özel sektörü yok. Çünkü enerjisinin yüzde 72'sini ithal eden bir ülke olarak bizim 2023 yılına kadar Sayın Başbakanımızın koyduğu hedefler doğrultusunda yüzde 20'lik bir tasarruf kapasitemiz var. 60 milyar lira civarında bir elektrik faturası olduğu düşünüldüğünde sokak aydınlatmalarından evlerimize, beyaz eşyalardan sanayi uygulamalarına, tarımsal uygulamalardan hayatımızın her noktasında bulunan bütün enerji kullanımlarına varıncaya kadar ölçülebilir ve altı çizilebilir 15 milyar liralık tasarruf edilebilecek alanlar var. 75 milyon nüfusumuzda herkese hitap edebilecek, onların küçük adımlarıyla ama bize büyük adımlarla dönen tasarruf miktarları var.''
    
''Enerji Hanım projesiyle 4 milyar liralık tasarruf öngörüyoruz''
    
'Enerji Hanım' adıyla başlattıkları projeyle yalnızca beyaz eşyada 4 milyar liralık tasarruf öngördüklerini dile getiren Yıldız, ''Sayın Başbakanımız 2012 yılının başında beyaz eşya kampanyasına yüzde 10'luk indirim yaptırarak başlamışlardı. Bir önceki yıl 800 bin civarında buzdolabı satılmıştı. 2012 yılında 1 milyon 100 bin civarında tasarruflu ve verimli A plus buzdolapları satıldı. 3 yıl önceden haber vermiştik, 2012'nin Haziran ayından itibaren tasarruflu olmayan beyaz eşyaların üretilmesi de yasaklandı. Dolayısıyla hem üreticimiz hem de tüketici vatandaşlarımız bu sürece hazırlık yaptı'' ifadelerini kullandı.
    
Enerji tasarrufu reklamları
    
Yıldız, tanıtımı yapılan Ekolojik Ev Projesi'nin çelik konstrüksiyon kullanılan, su ve elektrikle ilgili tasarruflar uygulamalarına sahip olan ve akademisyenlerin bilimsel çalışmalarıyla katkı koyduğu güzel bir çalışma olduğunu söyledi. Kendisinin özellikle enerji tasarrufuyla alakalı bütün konuların reklamında bulunabileceğini dile getiren Yıldız, ''Bu firmanın da bizzat reklamında olmak ve bunu tanıtmak için buraya gelmeyi uygun gördüm. Türkiye'de işletmecilik pahalı, ama yatırımlardan alacağı var işletmeciliğin. Burada yatırımın yüzde 20'ler civarında fazla olmasına rağmen işletmeciliği çok daha düşük olacak. O açıdan Türkiye'nin bu zihni dönüşümü ve değişimi enerji tasarrufu ve verimliğiyle alakalı konularda da kullanacağını görüyoruz. Çok fazla ümitli olduğumu söylemem lazım'' değerlendirmesinde bulundu.