Binalarda Enerji Verimliliği Semineri Düzenlendi



İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ile Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü ve Isı, Ses, Su İzolasyoncuları Derneği-İZODER müşterek olarak; 23. Enerji Verimliliği Haftası nedeniyle "Binalarda Enerji Verimliliği Semineri" düzenledi.

Seminerin açış konuşmasını Çevre Koruma ve Geliştirme Daire Başkanı Fazıl KARASU yaptı. Daire Başkanı, Fazıl KARASU yaptığı konuşmada; Ülkemizde enerji kaynaklarının yeterli olmadığını, enerji ihtiyacının çoğunun dışardan ithal ederek karşılandığını, enerjinin çok pahalı ve aşırı kullanımının da çevre kirliliğine neden olduğunu söyledi. Karasu, enerjinin verimli kullanılması ve özellikle bina sektöründe enerji verimliliği önlemlerinin uygulanmasının yanında, TS 825'te belirlenen "Binalarda Isı Yalıtım Kuralları" ile TS 2164'te belirlenen "Kalorifer Tesisatı Projelendirme Kuralları" gibi mecburi standartlara ve 8 Mayıs 2000 tarih ve 24043 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan "Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği"ne mutlaka uyulması gerektiğini ifade etti.

Seminerde konuşan Elektrik İşleri Etüt İdaresi'nden Sezgin ÖZTÜRK ise "Enerji tüketiminde bina sektörünün payı %31'dir. Ülkemizdeki konutların % 45'i apartman dairesi % 55'i ise müstakil evlerden oluşmaktadır. Bu binaların % 10,2'sinde çatı yalıtımı bulunmzaken % 87'sinin ise tek camlıdır" dedi. Binalarda enerji kayıplarının çatılarda % 7, pencerelerde % 30, dış duvarlarda % 40, bodrumlarda % 6 ve ana girişteki kapılardaki hava kaçağının % 17 olduğunu ifade eden Öztürk, bu değerlerin de çok çok yüksek olduğunu, binalarda mutlaka Isı İhtiyaç Kimlik Belgesi'nin olması gerektiğini, gerçek anlamda yapılacak bir ısı yalıtımıyla % 50 ısı kayıplarının önleneceğini, bunun kazanç olarak ekonomik maddi değerinin ise 300 milyon dolar olacağını vurguladı.

Seminere katılan Enerji Tasarrufu Koordinasyon Kurulu Üyesi Tunç Aydemir de yaptığı konuşmada ısı yalıtımı ve belediyelerin idari yükümlülükleri konusuna değindi. Aydemir, Isıtma enerjisi miktarını sınırlamak, enerji tasarrufu sağlamak, enerji ihtiyacı hesabı için kullanılacak standart hesap metodu ve değerlerini belirlemek ve yüksek enerji verimli yapı üretimini sağlamak amacıyla Tesisat Hesaplamalarında TS 825 Isı Yalıtım Kuralları ve TS 2164 Kalorifer Tesisat Projelendirme Kuralları mecburi standartlarının esas alınması gerektiğini belirterek, ısı yalıtım projesinde bulunması istenen hususlara uyulması gerektiğini belirtti.

Isı Yalıtımı ve Enerji Verimliliği konusunda daha geniş bilgi için 0.212.632 01 25 nolu telefonu, iletmek istediğiniz bilgi ve sorunlar için de 0.212.632 94 33 nolu faksı kullanabilirsiniz.