Milliyet Gazetesi'nden Mithat Yurdakul'un haberine göre, binaların enerji tüketimleriyle ilgili belge düzenlemeleri için zorunlu. Proje halindeki binalar, verimli enerji kullanımı için plan hazırlanmaması halinde yapı izni de alamayacak. Kamu kurumları da 2 yıl içinde Enerji Kimlik Belgesi (EKB) almak zorunda. Şu ana kadar EKB alanlar yüzde 2’de kaldı.
Türkiye’de 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu’na göre mevcut binaların 2017 yılına kadar Enerji Kimlik Belgesi (EKB) alması zorunlu. EKB, binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını, enerji israfının önlenmesini, binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, sera gazı salımı seviyesi, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren bir belge.
Son güne kalacak
Ancak resmi rakamlar Türkiye’nin enerji verimliliği konusunda çok yavaş yol aldığını ortaya koyuyor. BES Enerji ortaklarından Serkan Emin, Türkiye’de 8 milyondan fazla bina olduğu tahmin edilmesine rağmen, EKB alan bina sayısının 220 bin adedi geçmediğine, bunun da yüzde 2’lik bir orana denk geldiğine dikkat çekti.
Türkiye’nin bu alanda yavaş yol almasının birçok nedeni bulunduğunu anlatan Emin, bunların başında ise kamuoyunda yeterince farkındalık oluşmamasının ve bilgi eksikliğinin geldiğini belirterek, “C sınıfından daha düşük seviyede çıkan yeni yapılacak veya yapılmakta olan binalar kanunen iskan ruhsatı alamamaktadır. Mevcut binalar için enerji kimlik belgesi asgari sınıflandırma seviyesi koşulu yoktur. Ancak, bu binaların da 2017 yılına kadar mutlaka Enerji Kimlik Belgesine sahip olmaları gerekmektedir. Buna rağmen, hem yeni yapılmakta olan hem de mevcut binaların belge alma hızı oldukça yavaş. Oysa maliyetler korkulacak boyutta değil. 8-10 katlı bir bina için yerine ve daire sayısına göre değişmekle birlikte 500-1.000 TL arasında bir bedelle kimlik belgesine ulaşılabiliyor” dedi.
Devlette dönüşüm
Düzenleme tüm kamu binalarını da kapsayacak. Askeri binalar dışında tüm devlet yapıları da 2 yıl içinde EKM almak zorunda kalacak. Mevzuata göre EKB, yapı kullanma izin belgesi alınması aşamasında ilgili idarelere sunulacak. Kimlik Belgesi düzenlenmeyen binalara ilgili idarelerce yapı kullanma izin belgesi verileyecek.
‘Mantolama yetmez’
BES Enerji’nin bilgilendirme platformunda, son yıllarda binalarda kullanımı sıklaşan mantolama yönteminin enerji verimliliği için yeterli olmadığı da vurgulanarak, “Halk arasında mantolama tabir edilen uygulama yönetmeliklerde adı geçen bir uygulama olmadığı gibi kamuoyunda sanki enerji performansının bizatihi kendisiymiş gibi bir algılama vardır” denildi.