Binalara Belediye Makyajı



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nde yaptığı bir dizi değişiklikle müteahhitlere sınırlama getirdi. Milliyet Gazetesi'nden Hülya Çaylak'ın haberine göre, büyükşehirlerin yetkisinde olan estetik kurul artık tüm belediyeler tarafından işlevsellik kazanacak.

Daha önce büyükşehir belediyelerine verilen yetki, yeni düzenlemeyle büyükşehir olmayan belediyelere de verildi. Yönetmeliğin 5. maddesinde belirtilen düzenlemeye göre, uygun görülen yerlerde, belediyeler yapıların estetiği, rengi, çatı ve cephe kaplaması ile ilgili kurallar getirebilecek.

Estetik yoksa ruhsat da yok

İl ve ilçe belediyelerinde oluşturulan estetik kurulun onay vermediği binalara ruhsat da verilmeyecek. Estetik kurul bina proje aşamasındayken müdahale edebilecek. Eğer projenin rengi, çatı ve cephe kaplaması bölgenin genel görüntüsünü bozuyorsa gerekli uyarılar yapılacak.

Kurul ayrıca projeyle ilgili kurallar getirmeye, yapıların inşasında yöresel malzeme kullanılmasına ve yöresel mimarinin dikkate alınmasına ilişkin zorunluluklar da getirebilecek.

81 ile yazı gidecek

Konu ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın imzasıyla 81 ilin il ve ilçe belediyelerine genelge gönderilecek. Uygulama belediyelerin gerekli altyapılarını kurup ekiplerini oluşturmasının hemen ardından devreye girecek. Estetik kurul gerektiği takdirde inşaatı devam eden binalara da müdahale edebilecek.

Uzmanlardan oluşacak

İlgili idareler bu amaçla ilgili kamu kuruluşlarının da katılımıyla uzmanlardan oluşan mimari estetik komisyonlar kurabilecek. Bu kapsamdaki yapılara proje hazırlama ve ruhsat düzenleme işlemleri komisyon kararına uygun olarak yürütülecek.

Ruhsat veren ilgili idare bünyesinde kurulan mimari estetik komisyonu, yapıların veya onaylı mimari projelerin özgün fikir ifade edip etmediğine de karar vermeye yetkili olacak.

Vatandaş da denetleyecek

Bu konuyla ilgili vatandaştan da destek beklenecek. Estetik kurulun gözünden kaçan ve bölgenin estetiğini bozduğuna hükmedilen projeler vatandaşlar tarafından ilgili belediyelere veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın il müdürlüklerine bildirilecek.

Amaç dokuyu korumak

Düzenlemeyi estetik kaygı güderek gerçekleştirdiklerini ifade eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Bülent Ercan, bu uygulamanın daha önce olmadığını belirtti. Sadece büyükşehir belediyelerine verilen yetkiyi büyükşehir olmayan belediyelere de verdiklerini ifade eden Ercan, “Asıl amaç yöresel dokuyu korumak. Geçmişten geleceğe kültürel mirasımızı iletmek” diye konuştu.

Büyükşehirlerde estetik komisyonun zaten var olduğunu belirten Ercan, “Büyükşehir olmayan belediyeler de artık kendi içinde mimarı estetik komisyonu kuracak ve kuralları belirleyecek. Böylece yeni binaların rengine, cephesine ve yöresel mimariye uygun olup olmadığına karar verilecek” diye konuştu.

Ercan, uygulama ile kent dokusuna aykırı renklerin, kent estetiğini bozan görüntülerin engelleneceğini anlattı.

Binalar şehrin mobilyasıdır

İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım uygulamanın yerinde olduğunu söyledi. Avrupa’da da binalar yapıldığını ama birbiriyle uyumlu olduğunu dile getiren Durbakayım şöyle konuştu; “Binalar şehirlerin mobilyası gibidir. Eğer bir şehrin mobilyası güzel değil ve uyumsuzsa bu durumda şehrin marka değeri düşer. Estetik kurulun zorunlu olması ve bütünlüğe göre ruhsatların verilmesi binaların da güzelliğini ortaya çıkaracak. Müteahhitler tuttukları takımın rengi estetiği bozuyorsa binaya yapamayacak.”