Libya’da emlak spekülatörleri, yeni binalara yer açabilmek için iki bin yıllık Kirene antik kentini kurban ediyor. Kirene’nin 10 kilometre karelik nekropolü, toprakların sahibi olduğunu iddia eden bölge sakinleri tarafından büyük hasara uğratıldı. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) dünya kültür mirası listesinde yer alan Libya’daki beş bölgeden biri olmasına rağmen, bölge köylülerinin burayı temizlemek ve düzleştirmek için kazı ve hafriyat makineleri getirdiği bildirildi. Köylülerin bu bölgeyi bina projeleri yapan şirketlere satmayı planladığı belirtiliyor.
Bayda Üniversitesi Arkeoloji Profesörü Ahmed Hüseyin, France 24’e yaptığı açıklamada, “Bölge, yaklaşık iki kilometre boyunca hasar gördü. Yaklaşık 200 kemer ve mezarın yanı sıra tarihi MS 200 yılına kadar giden bir köprü yıkıldı” dedi. Hüseyin ayrıca, tarihi eserlerin sanki çöpmüş gibi nehrin kenarına atıldığını ekledi. Bu kültürel yıkıma bir son vermek için bir kampanya yürüttüğünü belirten arkeoloji profesörü, “Felaketi durdurmak için her şeyi deniyorum, yerel yetkililerin yanı sıra arkeoloji otoritelerine başvurdum, işe yaramadı. Cep telefonundan Kültür Bakanı’nı bile aradım. Kendisine bir mesaj bıraktım ancak henüz yanıt almadım” diye konuştu.
Bölgedeki güvenlikten sorumlu yerel tugaylarla da temasa geçtiğini kaydeden Ahmed Hüseyin, görünüşe göre tugayın yalnızca yetkililerden talimat geldiği takdirde müdahale edebileceğini söyledi.
Toprakların kendilerine ait olduğunu iddia eden bölge sakinlerinin elinde ise herhangi bir resmi belge bulunmuyor. Ancak yine de Kirene’yi sadece devletin tazminat ödemesi ya da başka bir arsa vermesi halinde terk edeceklerini belirtiyorlar.
Klasik Dönem’e ait en büyük antik Yunan şehirlerinden biri olan Kirene, MS 365 yılındaki bir depremde büyük bir hasar görene kadar kadar Roma döneminde de önemli bir kent olmaya devam etti. UNESCO, Kirene’yi, “Tüm dünyadaki en etkileyici harabelerden biri” diye tanımlıyor.