Bina Mantolamaya Yanmazlık Şartı



Hürriyet'ten Erdinç Çelikkan'ın haberine göre, yayınladığı genelgeyle dış cephesinde ısı yalıtımı olan binaların yangın tepki performansı kriterlerini de sıralayan Güllüce, “1 Ocak 2015 tarihinden itibaren ısı yalıtım sisteminin binalarda kullanılabilmesi için sistemin deneye tabi tutularak yangına tepki sınırının belgelendirilmesi gerekir” dedi. Güllüce, yayınladığı genelgede şu noktalara dikkat edilmesini istedi:

“Binaların Yangından Korunması Yönetmeliği’nde ‘dış cephelerin yüksek binalarda zor yanıcı malzemeden, diğer binalarda ise en az zor alevlenici malzemeden olması gerekir. Cephe elemanlarıyla alevlerin geçebileceği boşlukları bulunmayan döşemelerin kesiştiği yerler alevlerin komşu katlara atlamasını engelleyecek şekilde döşeme dayanımını sağlayacak süre kadar yalıtılır’ hükmü yer almaktadır.

Yangına etkisi var

Dolayısıyla dış cephe sistemlerinde kullanılan yapı malzemelerinin kullanım amacına bağlı olarak yanıcılık ve yangına tepki sınıflandırmasının binanın yangın dayanımı açısından önemli olduğu açıktır. Bu nedenle dış cephelerin yüksek binalarda zor yanıcı, diğer binalarda ise en az zor alevlenici malzemeden yapılması gerekmektedir.

2015’te deney şartı

Yine aynı dokümana göre bu tür ısı yalıtım sistemlerinin yangın performansı akredite laboratuvarlar tarafından belirlenmelidir. Sonuç olarak 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren bahse konu ısı yalıtım sisteminin binalarda kullanılabilmesi için sistemin bir bütün olarak belirtilen esaslara göre akredite bir laboratuvar tarafından deneye tabi tutularak yangına tepki sınıfının belgelendirilmesi ve bu şekilde kullanılacak sistemin yüksek binalarda ‘zor yanıcı, yüksek bina sınıfına girmeyen binalarda ise en az ‘zor alevlenici’ olması gerekmektedir. Sistem bileşenlerinden ana ısı yalıtım malzemesinin bu şartları sağladığının belgelenmesi halinde sistem olarak deney yapılmasına ihtiyaç bulunmamaktadır.”