Dünyanın en geniş katılımlı bina renovasyon (bina iyileştirme) projesi Build Upon, iklim değişikliğine yol açan mevcut binalarla ilgili çözüm üretmek üzere Avrupa’daki Yeşil Bina Konseyleri tarafından başlatıldı. Bir yıldan fazla süren hazırlıkların ardından Build Upon projesi, 80’den fazla etkinlik düzenleyerek, binalardan kaynaklanan emisyonları azaltmak için çaba harcayan 1000’in üzerinde kurum ve kuruluşu bir araya getiriyor. Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin mevcut bina emisyonları, Avrupa Birliği’nin toplam karbon emisyonlarının yüzde 36’sını oluşturuyor. Bu da mevcut binaların çevreye daha fazla zarar verdiği anlamına geliyor. Avrupa ülkelerindeki konutların ve ticari binaların enerji verimliliği standartlarına uygun olarak iyileştirilmeleri amacıyla ortaya çıkarılan Build Upon, AB Horizon 2020 Araştırma ve İnovasyon Programı kapsamında yürütülüyor. Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Hırvatistan, İspanya, İsveç, İrlanda, İtalya, Letonya, Romanya, Slovakya, Slovenya ve Türkiye olmak üzere 13 ülkenin Yeşil Bina Konseyleri tarafından yürütülen proje için 2.35 milyon Euro fon sağlandı.
Dünyanın en kapsamlı renovasyon projesinin Türkiye ayağını üstlenen ÇEDBİK (Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği)’in BUILD UPON Türkiye Direktörü Ahmet Acar projeyle ilgili şu bilgileri verdi: “Bu büyük projenin bir parçası olarak Türkiye’nin, AB ile geliştirdiği ilişkiler çerçevesinde, enerji mevzuatı konusunda birçok kazanım elde edeceğine inanıyoruz. Yeşil bina konseyleri düzeyinde devam edecek olan bu proje sayesinde, Türkiye’nin mevcut bina stoğu değerlendirilerek enerji verimliliği politikaları ve eylemleri gözden geçirilecek, kilit oyuncular tarafından çözüm yolları ortaya konacak ve ülkemiz için makul adımlar atılmasının önü açılacaktır. 2016 yılında farklı şehirlerde çeşitli konularda yüzlerce paydaşın katılımıyla çalıştaylar gerçekleştirdik, bu toplantılardan çıkan değerli fikirleri 17 Ocak’ta Ankara İller Bankası Sosyal Tesisler,i’nde gerçekleştirdiğimiz kapanış toplantımızda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı müsteşarımıza sunduk. Projenin çıktılarının Türkiye’nin binalarda enerji verimliliği mevzuatı çalışmaları için önemli temeller teşkil edeceğine inanıyoruz.”
Build Upon Projesi Türkiye kapanış TToplantısı
17 Ocak Salı günü İlbank Ankara Sosyal Tesisleri Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen kapanış toplantısı, Build Upon Projesi Türkiye yürütücüsü ÇEDBİK tarafından hazırlanan Build Upon Türkiye Proje Tanıtım Videosu gösterildi. Program, ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Özdil ve Çevre Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk’ün açılış konuşmalarıyla başladı.
Çevre Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk
Öztürk, yeşil bina ve yerleşim çalışmalarının artırılması gerektiğini, Build Upon projesini desteklediklerini ve ÇEDBİK ile işbirliklerinin güçlendirilmesini beklediklerini belirtti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü’nden gelen proje resmi destek bildirileri katılımcılarla paylaşıldı. IFC Bölge Direktörü Eduard Yakubov, çok daireli binalarda enerji verimliliği iyileştirmelerine finansman sağlanmasında Polonya ve Rusya’dan uluslararası deneyimlerini aktardı.
ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Özdil
Türkiye çapında, Nisan 2016, Mayıs 2016, Haziran 2016, Ekim 2016, Kasım 2016 ve Ocak 2017’de gerçekleştirilen 6 ulusal çalıştayda elde edilen tüm çıktılar, çalıştay raporlarında ve proje kapanış raporunda açıklanmaktadır.
Mevcut binalar enerji verimli olacak
Dünya Yeşil Binalar Konseyi CEO’su Terri Wills’in verdiği bilgilere göre, iklim değişikliğiyle ilgili mücadele konusunda mevcut binalar Avrupa’nın en önemli gündem maddelerinden birini oluşturuyor. Merkezi ve yerel yönetimlerden inşaat şirketlerine, malzeme üreticilerinden finans kurumlarına kadar birçok kuruluşun içerisinde yer aldığı Build Upon, Avrupa’daki mevcut binaları, yeşil binalara dönüştürerek enerji verimliliğine büyük katkı sağlayacak. Dünya Yeşil Binalar Konseyi (WorldGBC) ve Avrupa Bölgesel Ağı (ERN) tarafından desteklenen Build Upon, renovasyon için hükümetleri, endüstri kuruluşlarını ve sivil toplum örgütlerini destekliyor. AB mevzuatı kapsamında bu stratejilerin 30 Nisan 2017’ye kadar oluşturulması gerekiyor. Build Upon, iki temel platform üzerinde ilerliyor: RenoWiki girişimler portalı ve 13 ülkenin önemli şehirlerinde gerçekleştirilecek 80’in üzerinde etkinlik. RenoWiki ve etkinlik programları hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için www.buildupon.eu internet sitesi incelenebilir.