Bin Yıllık Tiyatro Gün Işığına Çıkıyor



Bursa’nın İznik İlçesi’ndeki milattan sonra ikinci yüzyıla ait Roma dönemi tiyatro kazılarında yolun yarısına gelindi.

Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doçent Doktor Bedri Yalman başkanlığındaki 70 kişilik ekibin çalıştığı kazıda Roma, Bizans ve Osmanlı uygarlıklarına ait çok sayıda eser gün ışığına çıkarılıyor.

23 Yıldır süren ancak ödenek yetersizliği nedeniyle iki yıl ara verilen İznik’teki Roma dönemi tiyatro kazıları tüm hızıyla sürüyor. 10 bin metrekare alan üzerinde yürütülen kazı çalışmalarında şimdiye kadar 9.5 metre yükseklikte toprak kazıldı. Bu zorlu işlemin ardından, tiyatronun orkestra elemanlarının kullandığı bölümünde zemine inildi.


Antik Tiyatro’da 750 yıllık insan iskeletlerinin bulunması ise çalışmaları aksatıyor. Tiyatrodaki kazılar sırasında bulunan Osmanlı seramik fırını, Bizans seramikleri, sikkeler, cam ve madeni eşyalar da koruma altına alınıyor.
Tiyatro, milattan sonra ikinci yüzyılda Roma İmparatoru Trejanus tarafından inşaa ettirildi. Bizans, Selçuklu ve Osmanlı imparatorluklarına ev sahipliği yapan bin yıllık tiyatro en büyük hasarı 8. yüzyılda Arap ordularının İstanbul’u kuşattığı sırada yaşadı.

Kazı Başkanı Doç. Dr. Bedri Yalman, 2 bin dört yılı için 40 milyar lira ödenek ayrılan çalışmalara yıllık 200 milyar lira ayrılması durumunda kazının dört yıl içinde tamamlanacağını belirtiyor.