Türkiye'nin ilk gemi konservasyon laboratuvarı İstanbul Üniversitesi'nde hizmete girdi. Alman kimya şirketi BASF ve İstanbul Üniversitesi (İÜ) işbirliğiyle oluşturulan laboratuvarda, Marmaray Projesi çalışmaları sırasında Yenikapı'da bulunan antik Bizans batıkları koruma altına alındı. Suya doymuş ahşapların konservasyon işlemlerinin yapılabildiği ısıtıcı sistemli özel bir tankın bulunduğu laboratuvar sayesinde İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü'nün ortaya çıkardığı 27 batık geminin 20 tanesinin restorasyon ve yenileme çalışması da başlatılmış oldu.
10 gemi incelendi
Daha önce matbaa olarak kullanılan laboratuvar, İÜ Edebiyat Fakültesi'nde kuruldu. İÜ Yenikapı Batıkları Proje Başkanı Prof. Dr. Sait Başaran, İÜ Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü'nün bugüne dek 10 gemiyi incelediğini, arkeolojik kazı çalışmalarıyla tespit edilen 20 batık geminin de laboratuvarda üzerinde çalışılacağını kaydetti. Projenin bugüne kadar İstanbul'da yapılan en önemli arkeolojik çalışma olduğu ifade edildi. Yenikapı'da bulunan Bizans limanı Theodosius'un kalıntıları ve antik gemilerin, limana akan Lykos deresinin taşıdığı alüvyonların birikmesiyle kum altında kaldığı ve kendini muhafaza ettiği belirtildi. Çalışmalarda, basınç ve nem nedeniyle yumuşamış, formunu kaybetmiş olan kalıntıların onarımı için çeşitli özel kimyasallar kullanılacak.
Belediyeden onay
Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, UNESCO'nun dünya miras sınırları içine aldığı Zeyrek Bölgesi, Eminönü Hanlar Bölgesi ve Şişli Etfal Hastanesi saat kulesi ve mescit binasının restore edilmesini oy birliğiyle kabul etti. Restorasyon çalışmaları İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile İl Özel İdaresi tarafından yapılacak.