Burdur’un Yeşilova ilçesindeki tarla ve orman vasıflı arazilere mermer ocağı açılması planlanıyor. Yaklaşık 86 hektarlık ruhsat alanından 24.79 hektarlık alan ÇED alanı olarak belirlendi ve on yıl boyunca yıllık 600 bin ton üretim planlandı. Tarım ve ormancılığın temel geçim kaynağı olduğu bölge, Burdur’un en fazla sulu tarım alanına sahip olan yeri olarak biliniyor.
BirGün’den Dilek Yeğin’in haberine göre; İğdir köyüne yaklaşık üç buçuk kilometre, Elden ve Ulupınar köylerine iki kilometre uzaklıkta bulunan proje sahasında pek çok gölet, akarsu ve yer altı suyu bulunuyor. Koruma alanı olarak ilan edilen ve yörenin içme suyu ihtiyacını karşılayan Valideana Pınarı sahaya 870 metre uzaklıkta yer alıyor. Ruhsat sahası, koruma alanı ve Yaban Hayatı Geliştirme Sahası sınırlarının içinde kalıyor. Sahanın “Sulak Alanlar” statüsünde olup olmadığıyla ilgili ise dosyada çelişkili ifadeler yer alıyor.
Devlet ormanlarına maden
Balıkesir’in Kepsut ilçesindeki Örencik Mahallesi’nde ve Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesindeki Soğucak Mahallesi’nde de ormanlara mermer ocağı açılması planlandı.
Toplam 12.58 hektarlık alanda on yıl boyunca yıllık 32 bin 400 ton mermer çıkarılması planlanıyor. Açık işletme yöntemiyle sürdürülecek ocak için yılda bin 624 ton bitkisel toprak sökülecek.
Örencik Mahallesi’ne 780 metre, Soğucak Mahallesi’neyse bin 430 metre mesafedeki ocak alanı Değirmen Dere sınırında bulunuyor. Proje dosyasında ocak alanı ve etrafındaki derelerin korunması ve kullanımıyla ilgili yeterli bilgi verilmediği gerekçesiyle DSİ 1. Bölge Müdürlüğü konu hakkında bir rapor daha istedi.
Proje sahası, ortalama bin yıl yaşayan macar meşesi ormanlarıyla kaplı. Bölgede ayrıca kesin koruma altına alınan türler statüsünde bulunan pek çok yaban hayvanına ev sahipliği yapıyor.
Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.