Bin Yıl Sürecek Kazı: Laodikea



Denizli yakınlarında bulunan, M.Ö. 1’inci yüzyılda II. Antiokhos tarafından kurulan Laodikeia Antik Kenti’nde kazılar sürüyor. Kazı başkanı Pamukkale Üniversitesi’nden Prof. Dr. Celal Şimşek, Laodikeia kazısının Türkiye’de Şubat ayı itibarı ile devam eden tek kazı olduğunu belirtiyor:

“Kazı bin yıl sürecek fakat insanların gözünün korkmaması için altı yüz yıl sürecek diyoruz.”

Antik kent Laodikeia’nın tarihe meydan okuyan yapılarının gün yüzüne çıkarılması yedi yıldır süren kazıların eseri. Bu kazıların yapılabilmesi için gerekli olan bütçenin yüzde sekseni belediye tarafından karşılanıyor.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek Türkiye’nin Avrupa Birliği’nin kültür fonlarını  alamamasından yakınıyor: “Avrupa Birliği Kültür Fonu’nun alınabilmesi için komisyonun içinde muhakkak bir Türk bulunmalı. Avrupa Birliği Kültür Fonu’ndan en fazla destek alan ülkelerden biri olan Yunanistan bu fonu alabilmek için ülkesindeki Osmanlı eserlerini bile restore ediyor.”

Kazı Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek Antiokhos'un karısı Laodike için kurulmuş bu kentin yedi yıl gibi kısa süreli bir kazının ürünü olmasına rağmen İngiliz Kültür Bakanlığı’nca hazırlanan turizm tanıtım kitabına dâhil edilmek istendiğini, 2009’da gelen turist sayısının yüzde bin arttığını ve kent girişine bir müze inşa edileceğini de sözlerine ekliyor.

M.S. 53–56 yılları arasında Efes’te yaşayan Aziz Paulus’un, Hıristiyanlığı yaymak adına kurduğu yedi kiliseden biri de Laodikeia’da bulunuyor. Bu nedenle Hıristiyan turistler tarafından da ziyaret edilen Laodikeia, içinde barındırdığı büyük kilisenin kalıntıları nedeniyle ilgi odağı haline gelmiş. Tarihte 100 binin üzerinde nüfusu olduğu tahmin edilen Laodikeia Antik Kenti’nde bulunan 20 bin kişilik büyük tiyatro, 15 bin kişilik küçük tiyatro, M.S 79 yılında yapılan stadyum, anıtsal çeşme ve Zeus Tapınağı, stadyumun ek binalarıyla birleşen M.S 2’nci yüzyılda Proconsul Gargilius Antioius tarafından yapılan Gymnasium tarihe yenilmezliklerini sergileyen eserlerden…