Kira artışları Borçlar Kanunu’nun 344. maddesine göre yapılıyor. Kanuna göre, sözleşmede farklı bir hüküm olmadıkça konut kiraları Yİ-ÜFE’ye göre yapılıyor. Kiracı ve mülk sahibi farklı oranlarda kira belirleyebiliyorlar ancak yapılacak artış tutarı Yİ-ÜFE’yi aşamıyordu. Geçmiş yıllarda Yİ-ÜFE artışı, genellikle TÜFE'nin altında kalıyordu. Ancak, son üç yıldır Yİ-ÜFE daha fazla yükseliş kaydediyor.
Bu yükselişten ötürü kira hesabında bir yenilik yapıldı. Kira artışlarında Yİ-ÜFE yerine TÜFE’ye göre yapılması teklifi geçtiğimiz hafta TBMM'de kabul edildi ve Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Emlak Kulisi'nde yer alan habere göre kira artışında, aydan aya TÜFE değişimi yerine TÜFE'deki “12 aylık ortalamalara göre değişim” dikkate alınarak hesaplanacak. Kira artışlarında esas alınacak orana ilişkin düzenleme Yargı Hizmetlerinin Hızlandırılması Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un geçici ikinci maddesine eklendi.
Son açıklanan Ocak ayı enflasyonuna göre 12 aylık ortalama ÜFE yüzde 27.01, 12 aylık ortalama TÜFE yüzde 16.33 olarak gerçekleşti. Bu da yaklaşık 10 puanlık bir azalış anlamına geliyor. Yani kiralar TÜFE hesabına göre daha az artacak. Bin liralık kirada 106 lira cepte kalacak.
TÜFE'ye göre artış
Konut kirası: 1000 lira
Ocak ayı TÜFE: Yüzde 16.33
Kira artış tutarı: 163.30 lira
Zamlı kira tutarı: 1163.30 lira
ÜFE'ye göre artış
Konut kirası: 1000 lira
Ocak ayı ÜFE: Yüzde 27.01
Kira artış tutarı: 270.01 lira
Zamlı kira tutarı: 1270.01 lira