İzmir’in Urla İlçesi’nde yürütülen Limantepe kazıları sayesinde 6 bin yıl öncesine ait bir yerleşimin kalıntıları ortaya çıkarılıyor.
Urla’nın batısında küçük bir yarımada olan Limantepe, Ege sahil bölgesinin bilinen en eski ve en uzun süreli arkeoloji merkezi.1992 yılından bu yana sürdürülen kazı çalışmaları, Limantepe’nin tarihinin Milat’tan Önce 2 bin 500 yılına uzandığını ortaya çıkardı.
Bölgede yaşanan çökme nedeniyle bir kısmı su altında kalan Limantepe’de sualtı kazısı da yapılıyor.
Kazı çalışmalarını yürüten Hayat Erkanal; “Su altında kalan kısımda yaptığımız tetkikler sonucuna göre burada büyük bir liman tespit ettik.
Aşağı yukarı 100 metre uzunluğunda, 400 metre genişliğinde. Bu dönem için oldukça büyük çünkü Erken Tunç Çağı denen M.Ö. üçüncü bin yılında limanların doğal koylardan oluştuğuna inanılırdı. Belki de dünyada ilk kez böyle bir liman çıktı.” dedi.
Limantepe’de halen yürütülen çalışmalara, dünyanın pek çok ülkesindeki üniversitelerden arkeologlar da katılıyor.
Kazı çalışmalarına Yunanistan’dan katılan Dr. Ourania Kouka ise “2000 yılından beri bu büyük sualtı araştırmasını yapmak ve tam bir tarihe ulaşmak için sualtı kazıları yapılıyor.” dedi.
Limantepe’de yapılan su altı kazıları, İsrail ve Mısır’daki örneklerinden sonra dünyadaki üçüncü büyük sualtı kazısı olarak gösteriliyor.