Bilgi Merkezinin Mimarı

Dünya genelinde mimarlık denince akla gelen isimler arasında yer alan Doğan Hasol, 1968'de kurulan Yapı-Endüstri Merkezi'yle (YEM) Türkiye'de 'ilk' lere imza attı. Mimariyle ilgili herkesin başucu kitabı olan Ansiklopedik Mimarlık Sözlüğü'nün de yazarı olan Doğan Hasol, bir önceki hayatının birikimi üzerinde, bir adım ileride yaşıyor gibi.

Bu yıl 40. yılını kutlayan Yapı-Endüstri Merkezi'yle ilgili fikrini ortaya attığında "hayalperest" olarak nitelenen Hasol, o döneme ilişkin "Bırakın bilgisayardan, bilişimden söz edilmesini, 'bilgi' kelimesinin bile pek kullanılmadığı bir ortamda siz, bilgi merkezi kurmaya çalışıyorsunuz... Bugün baktığımda, YEM için önümüze koyduğumuz bütün hedefleri gerçekleştirdik" diyor.

Yapı sektöründe mal ve hizmet üreten kuruluşlar ile yine bu sektörde çalışan profesyonel yöneticiler, mimarlar, mühendisler, müteahhitler ve yapı malzemesi kullanıcısı tüm kesimler için hizmet üreten bir bilgi merkezi olan YEM'in bünyesindeki faaliyetleri anlatan Hasol, sorularımızı yanıtlarken şu bilgileri verdi:

"YEM bünyesinde; yayın, sergi faaliyetlerimiz var. Kuruluş sözleşmesine yazdığımız hedeflerin önüne geçtik. Döneminin ilerisinde bir projeydi. Yaşattık. Kristof Kolomb 'un yumurtası gibi bir şey."

Son olarak kurdukları sanal mimarlık müzesinin Avrupa mimarlık müzeleri arasına üye olarak kabul edildiğini belirten Hasol, arşiv de dahil her türlü bilgiye 24 saatte ulaşılabildiğini ifade etti.

Mimarlığa devam

Dağan Hasol, İzmir'de Büyük Efes Oteli'nin yenilenmesi, Gebze'deki Anadolu Sağlık Merkezi kompleksi ve aynı hastanenin hasta yakınları konaklama tesisi ile SPA tesislerinin aralarında olduğu pek çok projeyi eşi ve kızıyla Has Mimarlık aracılığıyla gerçekleştiriyor. Has Mimarlık, HSBC Tiflis Genel Müdürlük binasının yenilenmesi, Duşanbe'de ENKA'nın yaptığı Hyatt Otel'in de aralarında olduğu yurtdışı projelerini de sürdürüyor.

Bu arada Doğan Hasol, Cumhuriyet'in erken yıllarından günümüze uzanan anıları ve iş yaşamındaki deneyimlerini de yazdı. Hasol, "Anılar Kuşlar Gibidir" kitabında Türkiye'nin 60 yıllık tarihiyle birlikte günümüzde yaşanan terör ve savaş konularına da değiniyor.

Muhafazakarlar ama muhafaza etmiyorlar

Şehircilik bilimine aykırı çalışmalar yapıldığına değinen Hasol, alışveriş merkezleri konusunda "yapılmasın demiyorum, ama kararlar çok gelişigüzel alınıyor" diyor. Hasol, şunları söylüyor:

"Tek tek saymaya gerek yok. Mimari özenle yapılan yapılar korunmuyor, kayboluyor. Muhafazakar yönetimler, hiçbir şeyi muhafaza etmiyorlar. Türkiye'de ciddi bir mimari birikim var, mimarlık kendimizi dünyaya kabul ettirdiğimiz bir sanat dalı. Ama Osmanlı döneminin yapıtlarıyla.. Şimdi bu bilindiği halde bugünün toplumu mimarlığı göz ardı ediyor. Yönetenlere önemli görev düşüyor. Ama o duyarlılık yok. Tescil edilmiş eski eserleri yıkamıyorlar, değerli çağdaş eserler kolaylıkla harcanıyor. Onları yıkıp çok daha yüksek yoğunluklu yapılaşma tercih ediliyor."