Beyoğlu'nun Geçmişi ve Geleceği: "1870'lerden 2050'lere Beyoğlu Nereye?"



Düzenlediği yarışmayla, mimarları 2057'de Beyoğlu'yu hayal etmeye teşvik eden Demirören Gayrimenkul, bu projeyi, "1870'lerden Bugüne Beyoğlu" adlı araştırmasının tamamlayıcısı olarak özel bir sergiye dönüştürdü.

Mimarlar ve öğretim görevlilerinden oluşan bir uzman grubu, Demirören Gayrimenkul'ün desteğiyle, İstanbul'un gözbebeği Beyoğlu'nun tarihini araştırdı. Uzmanlar, Beyoğlu'ndaki değişimi gösterir örnek yapılar seçerek, bu yapıların tarihini belgelediler. Böylece, İstiklal Caddesi'nin geçmişine ışık tutacak belgesel anlamda çok önemli veriler elde edildi.

Yapılan çalışmaların ardından, Beyoğlu'nun gelecekteki halinin de hayali kuruldu. 35 yaş altı genç mimarlar ve mimarlık öğrencileri arasında bir yarışma düzenlendi. Yarışmacılar, 50 yıl sonraki Beyoğlu'yu hayal ettiler ve yaratıcılıklarını kullanarak hayallerini anlattılar. Aralarından seçilen katılımcılarla bir atölye çalışması yapıldı. Ortaya çıkan çalışmalar, Beyoğlu'nun nereye doğru gidebileceğini ya da gitmesi gerektiğini işaret ediyordu. Ortaya,1870'lerden bu yana makyajını ve görüntüsünü sürekli değiştiren; ancak kültürleri, insanları ve zevkleri buluşturma misyonunda hiçbir değişime uğramayan bir Beyoğlu portresi çıktı.

Araştırma danışmanlığını Yrd. Doç. Dr. Yıldız Salman'ın, mimari tasarımını ise Mimar Ahmet Özgüner'in yaptığı "1870'lerden 2050'lere Beyoğlu Nereye?" adlı sergi, bu 'Beyoğlu Portresi'ni paylaşmayı hedefliyor. Taksim Meydanı, Galatasaray Meydanı, San Antuan Kilisesi bahçesi, Odakule ve Tünel Meydanı olmak üzere 5 farklı noktaya yerleştirilen sergi yapıları üzerinde Beyoğlu'nun geçmişi 5 ana döneme ayrılıyor ve her dönemde nasıl bir değişim geçirdiği fotoğraflar, haritalar ve yazılarla belgeleniyor.

Beyoğlu'ndaki değişimi mimari bir bakış açısıyla gösteren ve araştırmayı yürüten uzmanlar tarafından seçilen 16 örnek bina ise kapsamlı bir biçimde belge, fotoğraf ve çizimler eşliğinde kapalı bir mekanda göz önüne çıkarılıyor. Bunun için seçilmiş bina ise İstiklal Caddesi Deva Çıkmazı No:2'deki eski "İtalyan İşçi Sendikası" - "Societa Operaia Italiana" binası.