Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Beyoğlu Belediyesi'nde, gazetecilerin Okmeydanı'nda kentsel dönüşüm çalışmaları konusundaki sorularını cevapladı.
"Bölgedeki 5 bin 600 civarındaki binanın tamamına tapu vermeyi hedefliyoruz"
Okmeydanı'ndaki 50 yıllık tapu meselesini çözdüklerini, 1/5000 ve 1/1000'lik planlar doğrultusunda 1 yıldır vatandaşlara tapu verdiklerini anlatan Demircan, bölgedeki 5 bin 600 civarındaki binanın tamamına tapu vermeyi hedeflediklerini söyledi.
"Halk kentsel dönüşümün belediyenin garantörlüğünde yapılmasını istedi"
Beyoğlu Belediyesi'nin geçen yıl eylül ayından itibaren halkla toplantılar yaptığını anlatan Demircan, 87 toplantıya 14 bin malikin 12 bin 500'ünün katıldığını bildirdi. Demircan, halkın, kentsel dönüşümün, doğrudan müteahhitle muhatap olmadan belediyenin, devletin, hükümetin garantörlüğünde yapılmasını istediğini aktardı.
"Halk dönüşümü istiyor"
Demircan, yerel seçimde Okmeydanı'ndan "kentsel dönüşüm vaadi" ile oy istediğini ifade ederek, bu bölgede oy oranını artırmasının halkın da bu dönüşümü istediğini ortaya koyduğunu anlattı.
"Kentsel dönüşümü başlatma yönünde irade kararı verildi"
Vatandaşın talebini Belediye Meclisi'nde görüştüklerini hatırlatan Demircan, "Meclisimizle yaptığımız görüşme, bu toplantıların son halkasıdır. Meclis de kentsel dönüşümü başlatma yönünde irade kararı verdi. Bu kararla burası riskli bölge ilan edilmiş değil. Riskli bölge ilan edilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın raporlarını hazırlayıp, olurunu verip, konuyu Bakanlar Kurulu'na sevk etmesi gerekiyor. Bir bölge ancak Bakanlar Kurulu kararıyla riskli bölge ilan edilebilir" diye konuştu.
"Teknik raporlar hazırlandı"
Bir gazetecinin sorusu üzerine Demircan, "Burada teknik raporlar vardı, yoktu... Böyle bir tartışma oluştu. Hayır. Beyoğlu Belediyesi kendi teknik raporunu burada tutmuş durumda" dedi.
Bölgedeki binaların yapısı hakkında bilgi veren Demircan, bölgedeki 5 bin 600 binanın ruhsatı ve iskanı bulunmadığını söyledi. Bölgenin yığma binalardan oluştuğunu anlatan Demircan, şu bilgileri verdi:
"Deprem yönetmeliğine göre, bir mühendislik desteği almamış ve deprem yönetmeliğine uygun bir denetlemeye tabi olmamış tamamen kaçak yapılardan oluşan, imarsız ve iskansız yapılardan bahsediyoruz. Bölgedeki herkes, depreme karşı binaların güvenli olmadığı konusunda hemfikir. Raporumuz, belediyenin raporudur. Sonuçta bu, bir işlemin başlangıcıdır. Konunun intikal edeceği Bakanlık, bağımsız kurullardan alacağı raporla birlikte kendi raporlarını bu işin içine katıp, değerlendirmesini yapıp, hükümete arz edecek. Dolayısıyla burada bir adım atılmış oldu. Bölgede toplantılar yapıp, bunu resmi rapora bağladıktan sonra Meclisimizin kanatini almaksızın böyle bir adım atmayı şık ve şaffaflık adına doğru bulmadık. Belediye Meclisi'nde hem AK Partililer hem CHP'lilerle seçim gününden bugüne bir sürü toplantılar yapıldı."
Demircan, bir bölgenin neden "riskli alan ilan" edilmesi gerektiğini "Riskli alan ilan edilen yerdeki yapılanmada, belediye harçlarından ve KDV'den muafiyet, dönüşüm esnasında vatandaşlara kira yardımı, kiracılara da TOKİ'den çekilişsiz ve kurasız ev edindirme imkanları çıkıyor" sözleriyle açıkladı.
"Tapular iki aşamalı"
Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, "Okmeydanı'nda vatandaşa dağıtılan tapular hisseli mı? sorusuna şu karşılığı verdi:
"Bölgede tapular iki kademeli. Birinci kademe, önce toprak tapusu alırsınız. Toprak tapusunu aldıktan sonra bir yerde, belediyeye gidip projenizi tasdik ettiriyorsunuz ve projeniz bittikten sonra toprak tapunuz kat ittifakına dönüyor, daire tapusuna dönüyor. Okmeydanı'nda şu anda toprak tapusu veriyoruz. Neden hisseli? Çünkü oradaki apartmanlarda insanlar zaten hisseli. Yani 200 metrekare arsa düşünün. 5 katlı apartmanda 10 daire var. Her dairenin o arsada 20 metre hissesi var. Apartmandakiler arsada hissedar. Zaten yapı hissedarlığı olduğu için yapılar da toprak tapusu da hisseli olmak zorunda. Bu alanlar kentsel dönüşüme tabi tutulduktan sonra daire tapusuna dönecek. Ama bu ikiaşamalı. İlk aşamasını gerçekleştirdiğimiz için şu an hisseli. 24 bin hisseli tapu tahakuku var. Bunun yüzde 10'nun işlemleri tamamladı. Yüzde 50'sinin işlemlerini sürdüryor. Bu işlemler bir yıldır devam ediyor."