İstanbul'da en çok 2B alanı bulunan Beykozlular, zengin olma hayalinde. Yasa çıkınca arazilerin fiyatı üç kat artacağı için ilçede gayrimenkul satışları durdu.
2B olarak adlandırılan 'orman vasfını yitirmiş alanlar'la ilgili yasa tasarısı, İstanbul'un en geniş 2B alanına sahip ilçesi olan Beykoz'da zilyetlik hakkı devriyle yapılan arazi alım-satımlarını bile durdurdu. Bölgedeki herkes, orman arazisi üzerindeki arsa ve binalarının 2B yasasıyla tapuya kavuşarak değerlenmesiyle zengin olma beklentisinde.
Uyarıyı dinleyen yok
İki Beşiktaş ilçesi büyüklüğünde orman vasfını yitirmiş ve yapılaşmış bir alana sahip olan Beykoz, ilçeye gidenleri yol kenarlarındaki 'Belediyeye danışmadan arazi almayın' yazılı uyarı tabelalarıyla karşılıyor. Orman arazisini satın alanların mağduriyetini önlemek için yapılan bu uyarıya rağmen, 200 binin üzerinde insan bölgeden ev veya arazi satın almış.
Beykoz'un yüzde 86'sı orman. İlçede 5 bin 604 bina, tapularda orman olarak görünen arazi üzerinde. Orman arazisi olduğu için tapusu bulunmayan bu yapıların alım-satımı bugüne kadar zilyetlik hakkı denilen, bir arazinin üzerinde uzun süre yaşamaktan kaynaklanan kullanım hakkının devriyle yapılıyordu. Yasayla tapuya kavuşacak arazilerin fiyatlarının artacağı beklentisi, zilyet hakkıyla yapılan satışları da durdurdu.
'2B'den sonra gel'
Başta emlakçılar olmak üzere Beykoz'da herkes, 2B yasasının çıkmasını bekliyor. Emlakçılar, arazi veya ev almak isteyenlere, 'Şimdi git, 2B yasasından sonra gel' diyor. Çünkü kimse, muhtar ve ihtiyar heyetinin onayıyla elde ettiği zilyetlik hakkını, bugünkü fiyatlardan devretmek istemiyor. Yasayla, tapu kazanacak arazi ve binaların değeri en az üçe katlanacak.
Tamamı 2B alanı olan Çavuşbaşı beldesindeki Demirtaş Emlak sahibi Cengiz Demirtaş, ilçe halkıyla rant elde etmeye çalışanların aynı kefeye konulmamasını istiyor. Kendisinin de 15 dönüm arazisi olduğunu belirten Demirtaş, şunları söylüyor:
'Şimdi satan kaybeder'
"Bu yasadan, yerini satacak olanlar etkilenir. Ben satmayı düşünmüyorum, ama yarın bir gün işlerim bozulur da satmak icap ederse, o zaman bu yasa benim için de iyi. Buradakilerin yüzde 70'i bu yasanın çıkmasını istiyor. Çünkü tamamı parasını alacak.
Ben bugün satsam, 10 dolardan 150 bin dolar alacağım. Ama yasa çıkmadığı takdirde devletten bir şey istemiyorum. Zaten bu araziyi kullanıyorum. Devlet bana buradan çık demiyor ki. Burası belediye olmuş, en kısa sürede altyapı çalışmaları da başlıyor. Ben bedava oturuyorum, yasa çıkarsa para ödeyeceğim. Böyle düşündüğümüzde bu yasa çıkmasın."
Başkan: Sorunlar çıkacak
Meclis'teki 2B yasasının, bölgedeki kaçak yapıları yasallaştırmak yerine büyük mülkiyet sorunlarına neden olacağını belirten Beykoz Belediye Başkanı Alaaddin Köseler ise, şu bilgileri verdi: "Ormandan çıkmış alanlarda zilyetlik iddiaları var. 2B gündeme gelir gelmez padişah tapuları
ortaya çıkmaya başladı. 15 bin kişinin oturduğu mahallelerde mülkiyet davaları sürüyor. Bunlara yenileri eklenecek. Hepsi yıllarca sürecek."