Toplu Konutların Alt Yapı Problemleri Giderilemedi



Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından “Çağdaş Mekanlarda Herkese Yeterli Konut” sloganı ile Şanlıurfa Akabe’de yaptırılan konutların altyapı sorunları giderilemedi. Konutlardan çevreye kanalizasyon suları akmaya başladı. Kanalizasyon suyunun içme suyuna karışmasından endişe ediliyor. Konut sakinleri analiz yapılması için İl Sağlık Müdürlüğü’ne müracaat ediyor.

TOKİ konutlarında yaşayan çocuklarda görünen tifo salgını ise endişe ile karşılanıyor. Yaklaşık 9 bin kişinin yaşadığı TOKİ konutlarında halk bir an önce sorunun giderilmesini istiyor. Temmuz ayındaki yeni taşınmalarla birlikte konutlardaki nüfusunun 15 bine ulaşacağını söyleyen Akabe’deki TOKİ-103/1 Ada sitesi yöneticisi Celil Abuzer, “TOKİ dar ve orta gelirli vatandaşları kira öder gibi ve kısa sürede ev sahibi yaptı. Ancak konutlardaki alt yapı sorunları etrafta pis kokuların oluşmasına neden oldu. Oysa TOKİ Şanlıurfa’da konut satmakta zorluk çektiği bir dönemde bizler daire aldık ve destek olduk. Şimdi ise kanalizasyon boruları patlamış her yere pis sular akıyor, hiç kimsenin umurunda değil. Çocuklarımız bu pis suların arasında oynuyor. Yaşanan kanalizasyon sorunun giderilmezse TOKİ’nin önümüzdeki aylarda yapacağı 720 konuta ilginin olmayacağını düşünüyorum. Bu çağdaş mekanların mikrop yuvasına dönüşmemesi için yetkilerin bir an önce harekete geçmesini istiyoruz.” dedi

Site yöneticisi Celil Abuzer, kanalizasyon suyunun içme suyuna karışmasından korktuklarını söyledi. Yaklaşık bir yıl önce patlayan kanalizasyon borusundan çevreye yayılan mikropların mahalle sakinlerinde salgın hastalıklara yol açmasının kaçınılmaz olacağını hatırlatan yönetici Celil Abuzer, kanalizasyon borusunun hemen yakınında bulunan içme suyu kuyusunun bu tehlikeyi ve korkuyu daha da artırdığını anlattı.

Bu arada TOKİ konutlarında ikamet edenlerin bir yıldan buyana elektirik faturası tahsilatı yapılmıyor. Site yöneticisi Celil Abuzer’e göre, elektirik tahsilatın toplu yapılması durumunda ciddi sıkıntılar yaşanacak.

648 dairenin hiç birinin bir yıldan buyana elektrik aboneliğinin yapılmadığını hatırlatan Abuzer, TOKİ ile TEDAŞ arasındaki sorununun kendilerine fatura edilmemesini istedi.