Beyazıt Kütüphanesi En İyi Binalar Listesinde



Birleşik Krallık Mimarlar Enstitüsü (RIBA – The Royal Institute of British Architects), dünyanın en iyi yeni binalarını değerlendiren ve bu alandaki en prestijli ödüllere ev sahipliği yapan bir kuruluş. Birleşik Krallık Mimarlar Enstitüsü (RIBA) 2018 ödüllerinde, Beyazıt Devlet Kütüphanesi ön elemeyi geçmeyi başardı.

Beyazıt Devlet Kütüphanesi restorasyonu projesi, ön elemeyi geçerek yarışmaya devam etme hakkı kazandı. Sonuçlar aralık ayında açıklanacak. Kütüphanenin yeni hali, okumayı ve ders çalışmayı zevkli anlara dönüştürüyor.

Kütüphane 7/24 hizmet veriyor
Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş’un, “kütüphanelerin iyileştirmesi ve süresiz hizmet vermesi” talimatından sonra ilk uygulama Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nde yapıldı.

Türkiye’nin ilk milli kütüphanesi olma özelliğini taşıyan Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nde konferanslar, sergiler, yazar-okur buluşmaları, paneller ve açık oturumlar da düzenlenecek.

11 bin 120 adet el yazması esere sahip
Türkiye’de devlet eliyle kurulan ve bir derleme kütüphanesi olan Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nde, yarısı kitap olmak üzere bir milyona yakın doküman bulunuyor. Kütüphanedeki kitapların 11 bin 120 adedi el yazması eserlerden oluşuyor.

Maarif Nazırı Mustafa Nuri Paşa, sadrazam Mehmed Said Paşa ve padişah II. Abdülhamit öncülüğünde açılan kütüphane için Bayezid Camii külliyesi imaretinin bir bölümünün tamir edilip kullanılmasına karar verildi.

Bakanlık ve Aydın Doğan Vakfı’nın ortak projesi
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Aydın Doğan Vakfı’nın ortak projesi olan restorasyon, Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından gerçekleştirildi.

Restorasyon 2017’de tamamlandı
Projelendirme çalışmaları 2006’da başlasa da inşaat aşamasına ancak 2015’te geçilebildi ve 2017’de tamamlandı. Hurriyet'in haberine göre, Melkan Tabanlıoğlu, çok uzun süren, oldukça hassas ve özenli bir restorasyon sürecinden geçtiklerini söylüyor: “Açıkçası kütüphaneye gittiğimizde durum hiç iç açıcı değildi. 21. yüzyıla uygun bir kütüphane oluşturabilmeyi hedefleyerek başladık ve içimize sinen bir proje üretinceye kadar araştırdık, inceledik ve çalıştık.”

Reklam Goruntulenme Bolumu