‘Betonik Fikirler’ Ödüllerini Aldı



Akçansa tarafından üniversite öğrencilerini yaşadıkları şehirleri kendi sürdürülebilir fikirleriyle dönüştürmeye teşvik etmek için bu yıl altıncı kez düzenlenen Betonik Fikirler Proje Yarışması’nın ödül töreni, Sabancı Center’da gerçekleştirildi.

Bu yıl da tüm Türkiye’den üniversite öğrencilerinin katılımına açık olarak düzenlenen yarışmaya, 44’ü aşkın üniversitenin 41 farklı bölümünden 316 öğrenci başvurdu. Gruplar halinde yarışan öğrenciler, bu yılki ana tema gereğince yaşadıkları şehirleri kendi sürdürülebilir fikirleriyle dönüştürebilecekleri projeler geliştirdi. Yarışmaya sunulan projeler, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Ali Taşdemir,  Sabancı Üniversitesi Yönetici Geliştirme Birimi Direktörü Dr. T. Cüneyt Evirgen, Marka Danışmanı Temel Aksoy ve Marketing Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Günseli Özen Ocakoğlu tarafından değerlendirildi.

Grup Buy Beton, Akçansa’da staj yapacak

Jüri değerlendirmesi sonucunda 6. Betonik Fikirler Yarışması’nın birincisi, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencilerinin birlikte oluşturduğu Grup Buy Beton oldu. İkinciliği Erciyes Üniversitesi’nden Grup Alfa Kimlik alırken, İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencilerinden oluşan Grup Betonarge yarışmayı üçüncü olarak tamamladı.

Grup Buy Beton üyeleri, hem birer iPad hem de Akçansa’da staj imkânı kazandılar. Ayrıca HeidelbergCement Almanya tesislerine bir teknik ziyaret gerçekleştirme şansını elde ettiler. 2. ve 3. gruplara ise iPad mini hediye edildi.

Hakan Gürdal: Genç yeteneklerin fikirlerini ve yaratıcılıklarını destekliyoruz

Sabancı Holding Çimento Grup Başkanı ve Akçansa Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Gürdal, ödül töreninde yaptığı konuşmada, bilginin yeniden egemen olduğu yeni düzende, gençlere büyük rol düştüğünü söyledi. Gürdal, “Günümüzde teknoloji hakimiyeti ve gelişmiş üretim yeteneği yeniden ön plana çıktı. Eğitimde sağlanabilecek pozitif gelişmeler üniversitelerin bilgi paylaşım yeteneklerini ve stratejilerini belirlerlerken, sürdürülebilir bir gelecek için de çevre bilincinin yaygınlaşmasında önemli bir rol olmaya başladı. Tam bu noktada, geleceğimizi emanet edeceğimiz genç yetenekleri çok önemsiyor, onların fikirlerini ve yaratıcılıklarını destekliyoruz. Bunun en güzel örneği olan Betonik Fikirler Proje Yarışması’yla Akçansa, her yıl yıl gençlerimize ve sektörümüze katkı sağlamaya devam edecektir” dedi.

Mehmet Hacıkamiloğlu: Yarışma, aradığımız genç ve yetenekli bireyleri karşımıza çıkarıyor

Akçansa Genel Müdürü Mehmet Hacıkamiloğlu ise, “Betonik Fikirler Proje Yarışması her yıl çığ gibi artan bir ilgiyle gerçekleşiyor. Bu yıl yarışmamıza 44’ü aşkın üniversiteden 316 öğrenci katıldı. Bu ilgi bize gösteriyor ki ‘Y’ kuşağı diye tanımladığımız gençler, fikrine önem verilmesini isteyen, girdiği ortamda eksiklik ve aksaklıkları hemen fark eden, dünyanın geleceği için endişelenen ve bunu düzeltmek için istek duyan kişilerden oluşuyor. Dolayısıyla biz Akçansa olarak, onları geleceğin liderleri, geleceğin yetenekleri ve geleceğin Akçansa’lıları olarak görüyor, yanımızda olmalarını istiyoruz. Betonik Fikirler Proje Yarışması da hem gençlerin seslerini duyurmalarına vesile oluyor; hem de bizim aradığımız genç ve yetenekli bireyleri karşımıza çıkarıyor” diye konuştu.

‘Her adımda elektrik üreten’ Enerjik Beton   

5. Betonik Fikirler Proje Yarışması’nda birinci olan Smartcem adlı proje de bu yılki ödül töreninde yer aldı. ‘Enerjik Beton’ olarak da adlandırılan proje, atılan her adımda elektrik üretiyor. Basıncın elektrik enerjisine dönüştürülmesiyle yüzde 100 enerji tasarrufu sağlanıyor.
Betonu enerji üretim sürecine entegre eden Smartcem projesi, piezoelektrik materyalinin basınçla birleşmesi halinde elektrik enerjisi açığa çıkarmasına odaklanıyor. Böylece gün boyu atılan adımlar, elektrik enerjisine dönüştürülerek aydınlatmada kullanılabiliyor.