"Betonda Dürabilite için C30” Semineri İzmir’de Yapıldı
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) ve İnşaat Mühendisleri Odaları’nın birlikte düzenlediği “Betonda Dürabilite için C30” seminerlerinin beşincisi İzmir’de yapıldı.
Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden 11 inşaat mühendisliği profesörünün de katıldığı seminerde, Türkiye’de kullanılan hazır betonların dayanıklılık bakımından dünya standartlarının altında olduğuna dikkat çekilirken, asgari beton sınıflarının C30 düzeyine çıkarılması ve bu sınıftan daha düşük betonların deprem bölgelerinde kullanılmasına izin verilmemesi gerektiği vurgulandı. Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Gürdal, 1998 tarihliAfet Yönetmeliği uyarınca, deprem bölgelerindeki yapılarda C16, 1. ve 2. derece deprem bölgelerinde ise C 20 dayanım sınıfının altındaki betonların kullanılmaması gerektiğini söyledi.
Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Gürdal, “Ancak, yapılan araştırmalar, yapıların uzun ömürlü olması anlamına gelen dürabilitenin de, en az dayanım kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor. Dayanım açısından yeterli görülebilecek beton sınıflarının dürabilite için yeterli olmayabileceği ve bu yüzden en az C30 sınıfı betonların kullanılması gerekiyor” diye konuştu. Bugün kullanılan betonların yüzde 75-80’inin hazır beton olduğunu kaydeden Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Gürdal, beton dayanım sınıflarında son 4 yıl içinde büyük bir yükselme olduğunu, 1999 Körfez Depremi’nden önce C20 ve üstü kullanılan betonların oranının yüzde 10 iken, bugün ise yüzde 80’ler civarında olduğunu ifade etti.
İZMİR TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNDE
İzmir’de bulunan 25 tesisin yıllık hazır beton üretiminin 1 milyon 707 bin metreküp (m3) olduğunu açıklayan Hakan Gürdal, İzmir’de kişi başı tüketilen 0.54 m3 hazır beton miktarının, 0.37 m3 olan Türkiye ortalamasının bir hayli üstünde olduğunu kaydetti, gelişmiş ülkelerde ise tüketim seviyesinin kişi başı 1m3 olduğunu vurguladı. Türkiye Hazır Beton Birliği olarak, C100’e kadar standartlarda bulunan her türlü sınıfta beton üretebileceklerini dile getiren Gürdal, isteklerini şöyle sıraladı: “Projeleri yapan meslektaşlarımızı önerilerimiz; projelerini C30’dan itibaren yapmaları. Bunun ilave bir mali yükü olmasının aksine daha da ekonomik olmaktadır.
Bayındırlık Bakanlığımıza ise; afet bölgelerinde yapılacak yapılar hakkında yönetmeliğin tadil edilerek, C16 ve C20 olarak görülen beton dayanım sınıflarının en az C30’a çıkarılmasını, elle beton dökümünün yasaklanmasını, 1996 yılından beri hazır beton sektörünü denetleyen ve bu yıl akredite olma çalışmaları tamamlanacak olan Kalite Güvence Sistemi’nin betonu denetleyecek, onaylanmış ve yetkili bir belgelendirme kuruluşu olmasını öneriyoruz.”