Beton üretiminde kullanılan kimyasalların üretim ve kullanım aşamasında kansere, uygulama aşamasında da alerjiye neden olduğu bildirildi.
Beton bileşenlerinde bulunan silis tozu, krom, kalsiyum hidroksit ve kimyasal katkı maddelerinin, akciğer tüberkülozuna, akciğer kanserine, bronşite, astıma, kalp hastalıklarına ve bağışıklık sistemi hastalıklarına neden olduğu belirtildi.
Yüksek Mimar Asutan Sarp, Mimarlar Odası Kayseri Şubesi’nin “TOL” adlı dergisinde yayınlanan makalesinde, betonun üretim aşamasında bilinçsizce yapılan bileşen seçiminin, üretim ve uygulama evrelerinde işçi sağlığı, kullanım evresinde ise kullanıcı sağlığı üzerinde çeşitli sağlık sorunlarına yol açabildiğini kaydetti.
Doğal ürünlerden oluşan betonun, kimyasal katkı maddeleri eklenmediğinde herhangi bir zararının ya da toksik etkisinin olmadığını anlatan Sarp, şöyle devam etti:
“Üretim ve uygulama evresinde insan sağlığını olumsuz etkilenmesi, beton bileşenlerinde bululan silis tozu, krom, kalsiyum hidroksit ve kimyasal katkı maddelerinden kaynaklanır. Betonun uygulama evresinin tamamlanması sonucu yapımın kullanım evresi başladığında, üretim evresinde seçilen beton bileşenlerine bağlı olarak zaman içinde kullanıcı sağlığında olumsuzluklar görülebilir. Ortaya çıkan sağlık sorunları, radon, asbest, kurşun gibi etmenlerden kaynaklanır.”
Sarp, silisin üretim ve uygulama evresindeki beton bileşeninde çimento, agrega ve mineral katkı maddelerinin içinde bulunduğunu ifade ederek, şu bilgileri verdi:
“Silis, gözlerde, deride, burun zarında tahrişe, iltihapa, akciğer tüberkülozuna, akciğer kanserine, bronşite, astıma, kalp hastalıklarına ve bağışıklık sistemi hastalıklarına neden olur. Çimento ve ıslak çimento hamuru içinde bulunan krom ve kalsiyum hidroksit ise gözde ve deride tahrişe yol açmaktadır. Kullanım evresinde ortaya çıkan sağlık sorunları arasında da agrega ve mineral katkı maddeleri içinde bulunan radon gazı ve asbest, solunum yolu rahatsızlıkları, akciğer kanseri, solunum ve mide rahatsızlıkları oluşturmaktadır.”
Sarp, toprak ve kayalar tarafından yayılan radyoaktif ve toksik özellikte bir gaz olan radonun, akciğer kanseri ölümlerinin yüzde 10’una neden olduğunun tahmin edildiğini ifade etti.