Berlin Büyükelçiliği Kançılaryası Bugün Açılıyor



Türkiye'nin en büyük dış temsilciliği konumundaki Berlin Büyükelçiliği, yeni binasına kavuşuyor. Deutsche Welle Türkçe'den Jülide Danışman'ın haberine göre bugün yapılacak törene, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Alman mevkîdaşı Guido Westerwelle ile siyasetçi, iş adamı ve sivil toplum örgütü temsilcilerinden oluşan çok sayıda davetlinin katılması bekleniyor.

Tarihî araziye yeni bina

Berlin Büyükelçiliği kançılaryası, Tiergarten semtinde bir çok ülkenin büyükelçiliğinin bulunduğu bölgede yer alıyor. Yeni büyükelçilik kançılaryası, İkinci Dünya Savaşı sırasında bombalanarak yıkılan Türkiye Cumhuriyeti'nin eski büyükelçilik binasının bulunduğu arsaya inşa edildi.

Büyükelçilik'ten edinilen bilgiye göre, Türkler ile Almanlar arasındaki diplomatik ilişkilerin, Ahmed Resmî Efendi'nin Osmanlı Devleti tarafından 1763 yılında Berlin'e gönderilmesi ile başladığı kabul ediliyor. Osmanlı Devleti'ne ait ilk Büyükelçilik binasının ise 1918 yılında satın alındığı belirtiliyor. İnşası tamamlanan yeni büyükelçilik kançılaryasının bulunduğu arsada yer alan bu bina, Osmanlı Devleti'nin ardından Türkiye Cumhuriyeti'nin Berlin Büyükelçilik Kançılaryası olarak 1943 yılına kadar hizmet verdi. Bina, İkinci Dünya Savaşı sırasında bombalanarak yıkıldı.

Savaş sonrasında Almanya'nın bölünmesiyle, Türk Büyükelçiliği 1950-1999 yılları arasında Federal Almanya'nın başkenti Bonn'da faaliyet gösterdi. 1999'da başkentin Berlin'e taşınmasıyla birlikte, Türk Büyükelçiliği de Berlin'de 13 yıl boyunca kiralık, geçici bir binada hizmet verdi.

Binanın mimarîsi

Berlin Büyükelçiliği, başkentin Berlin'e taşınmasından 13 yıl sonra Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne ait yeni binasında hizmet verecek. Büyükelçiliğin, halen hizmet verdiği binadan taşınması ise önümüzdeki günlerde tamamlanacak.

Binanın mimarî projesini Alman mimarlar Felipe Schmidt, Volkmar Nickol ve Thomas Hillig üstlendi. 2007 yılında yapılan 143 mimarlık bürosunun katıldığı iki aşamalı uluslararası proje yarışmasında Felipe Schmidt ve Volkmar Nickol üçüncülüğü elde etti. Türkiye'nin tercihi de Schmidt ve Nickol'un projesi oldu. 2008 yılında ise ekibe Thomas Hillig'in katılmasıyla NSH adını alan Berlin merkezli mimarlık bürosu, projenin hayata geçirilmesi için çalışmalara başladı. Titizlikle üzerinde çalışılan proje, Doğu ve Batı'nın birleşmesini sembolize ediyor.

Yeni büyükelçilik kançılaryası, Türk motiflerinden izler taşıyor. Selçuklu motiflerini barındıran binada ayrıca Bonn Büyükelçiliği'nden getirilen parçalar da bulunuyor. Binanın ana giriş kapısında yer alan bakırlar, Bonn Büyükelçiliği'nden getirildi. Ayrıca, ünlü sanatçı Bedri Rahmi Eyüpoğlu'nun 9 parçadan oluşan vitray çalışması da yeni binaya yerleştirildi.

Bina iki yılda tamamlandı

Büyükelçilik binasının temelleri 2010 yılının kasım ayında atıldı. 2011 yılının Temmuz ayında ise eski Berlin Büyükelçisi Ahmet Acet döneminde sembolik temel atma töreni düzenlendi. Proje, bu dönemde Osnabrück merkezli Köster inşaat firması tarafından yürütüldü. Büyükelçilik yetkililerinin verdiği bilgiye göre, bina 23 ay süren inşaat çalışmalarının ardından tamamlandı. Kapalı alanı 10 bin metrekare olan binada, 500 ve 110 kişilik iki konferans salonu, yaklaşık 100 araçlık kapalı garaj bulunuyor. Ayrıca konferans salonu, yaklaşık 2 bin kişiye hizmet verecek resepsiyon salonuna dönüştürülebilecek.