Bentley Systems Inc. Uygulayıcı Genel Müdürü (COO) ve Üst Düzey Başkan Yardımcısı Malcolm Walter, Bentley Systems ve Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) işbirliğiyle gerçekleştirilen "21. Yüzyıl Yapı Süreçleri Yönetici Zirvesi" için İstanbul'daydı. Mühendislerin, mimarların, müteahhitlerin, hükümetlerin, kuruluşların, hizmet kuruluşlarının ve işletme sahiplerinin daha üretken şekilde tasarım, yapım ve işletme faaliyetlerini gerçekleştirmelerine, küresel işbirliği olanaklarını genişletmelerine ve daha sürdürülebilir şekilde çalışan altyapı varlıkları sunmalarına yardımcı olan ispatlanmış uygulamalar sunmayı hedefleyen firmanın mottosu da bu iddiayı ortaya koyuyor: Sürdürülebilir altyapılaşma. Kaynakların daha verimli kullanılması ve çeşitlendirilmesi ihtiyacının kendini iyiden iyiye hissettirdiği günümüzde, 'sürdürülebilirlik' iddiasını makro projelere taşıyan firmanın çözüm önerileri de kampüslerden endüstriyel tesislere, maden sahalarından enerji santrallerine, köprü ve demiryolu gibi ulaşım projelerinden atıksuya kadar oldukça geniş bir yelpazeyi kapsıyor.
Malcolm Walter, www.yapi.com.tr'nin sorularını yanıtlıyor.
Öncelikle İstanbul ziyaretiniz hakkında ne söyleyebilirsiniz?
Zamanımın yarısını kullanıcılarımızı ziyaret ederek geçiriyorum. Bu bizim için çok önemli, çünkü onlara Bentley olarak neler yaptığımızı anlatıyoruz. Ayrıca onların projelerinde ne gibi problemlerle karşılaştıklarını ve nasıl çözümler istediğini öğreniyoruz. Bu bilgiler merkezde toplanıyor ve işleniyor. Böylece müşterilerimize doğru ürünlerle gittiğimizden emin olmak istiyoruz. İstanbul’da bulunma sebebimiz de bu. Genellikle Çin, Hindistan, Brezilya gibi alt yapı projelerine yoğunlaşan coğrafyalar üzerine odaklanıyoruz. Orta Doğu ise son yıllarda yine gündemde. Türkiye de bu bölgede çok önemli bir oyuncu; özellikle inşaat sektöründe birçok proje var.
İnşaat sektörü, Türkiye ekonomisinin ana lokomotiflerinden biri ve gündemimizde de Kanal İstanbul, İstanbul Boğazı'na üçüncü köprü yapılması gibi büyük projeler var. Dışardan bakan biri olarak kulağınıza nasıl geliyor bu projeler?
Türkiye konusunda bir uzman değilim; ama yapılan altyapı yatırımlarının o ülkenin yurttaşlarının yaşam standartlarını iyileştirmesi, yükseltmesi gibi etkilerinin olması gerektiğini söyleyebilirim. Belirli coğrafyalar ve bağlamlar için bu değişebilir; ama bu tesisler hayat kalitemizi artırıyor mu diye bakmamız lazım. Göz önünde bulundurmamız gereken bir diğer konu da, bu projelerin çevreye etkileri. Çevre ve hayat kalitesi, artık birbirinden ayrılamaz iki şey haline geldi; dolayısıyla iyi bir denge kurmamız gerekiyor. Toplumun da bu soruları sorabilmesi ve farkında olabilmesi için yeterince bilgili olması gerekiyor. Bu noktada, büyük altyapı projeleri için 'sürdürülebilirlik' ne anlama geliyor?
Gezegenimizin belli bir bio kapasitesi var ve doğal kaynakların kullanımını da bu kapasite çerçevesinde düşünmek gerek. Bugüne kadar kaynaklarımızı çok cömert kullandık; ama kapasitemizi uzun süre bu şekilde kullanmaya devam edemeyiz. Bizim sunduğumuz araçlar, kaynakların tüketimini azaltmak ve kaynak çeşitliliğini artırmak konularında destek veriyor. Elbette Bentley bu sorunları kendi çözmüyor; mühendislere, bu sorunları çözebilecekleri araçlar sunuyor. Amacımız, mühendislerin tasarım, analiz ve inşaat aşamalarında doğru araçları kullanmalarını sağlamak. Belki biz bütün bu sorunları çözecek kadar akıllı olmayabiliriz; ama akıllı insanlara doğu araçları sunmak konusunda iyi bir iş çıkardığımızı düşünüyoruz.
Amacımız, yatırım için ayrılan her bir doların uzun vadede akıllıca kullanılmasını sağlamak. Altyapıların, olabildiğince uzun bir zaman diliminde maksimum performansla kullanılabiliyor olması, artık en büyük hedeflerden biri haline geldi. Dolayısıyla bir diğer önceliğimiz de, bu yapıların, yaşam döngüleri içinde ihtiyaçlar doğrultusunda değişik durumlara adapte edilebilir olması oldu. Ben, ABD’de 50 yıl önce ulaşım altyapısı için yaptığımız büyük yatırımların artık yetersiz kaldığını görüyorum. Örneğin köprüler çok kötü durumda, ama böyle bir senaryo düşünülmediği için yerlerine yenilerinin yapılması çok daha maliyetli. Bu nedenle artık altyapıların sürdürülebilir olması, doğru inşa edilmesi ve farklı ihtiyaçlara adapte edilebilir olması, bizim için çok önemli. Evet sürdürülebilirliğin pek çok yönü var; ama bizim için bir altyapı projesi yapılırken doğal kaynakların doğru biçimde, az enerji harcanacak şekilde kullanılması anlamına geliyor.
Kullanıcılarınızı ziyaret etmeyi ve onlardan aldığınız geri bildirimleri çok önemsediğinizi söylediniz. Gelişmiş ve gelişmekte olan pazarlar arasında nasıl bir fark görüyorsunuz?
Gelişmekte olan ülkeler ve gelişmiş ekonomiler arasındaki temel fark, bilgi modelleme ve 3D uygulamalarının kullanımının adaptasyonu, bunların uyarlanması konusu. Gelişmekte olan coğrafyalarda hala 2D uygulamalar kullanılıyor; ancak oralarda da bilgi modelleme ve 3D uygulamalara olan ilgi artıyor diyebilirim. BIM, 3D gibi uygulamalar, gelişmiş ülkelerde artık bir standart haline gelmiş durumda. IT’de her şey çok hızlı değişiyor; artık ofislerimizde masa üstü bilgisayarlarımıza bağlı olduğumuz dönem geçti. Bulut sistem ile nerede olursanız olun, istenen zamanda tamamen mobil cihazlarla istediğiniz her şeye erişebileceksiniz. Ipad’inizi ya da akıllı telefonunuzu kullanarak yüksek hızda işlem yapabileceksiniz.
Gelişmiş ülkeler, sürdürülebilirlik standartlarına adapte olmak konusunda da çok daha iyi bir yerdeler. ABD’de LEED, Avrupa’da LEED ve BREAAM gibi standartlar uygulanıyor ve hükümetler gibi şirketler de yeni projelerinde bu standartlara uyuyorlar. Gelişmekte olan ülkelerde ise çok hızlı bir kalkınma süreci işliyor. 20 yıldır Çin’i ziyaret ediyorum, bu 20 yılda devasa altyapı projeleri gerçekleştirildi; ancak çevre kirliliği problemi de devasa boyutlara ulaştı. Çin daha yakın zamanlarda bunu bir sorun olarak görmeye ve çözüm için adımlar atmaya başladı.Bentley, entegre çalışma anlamında nasıl bir altyapı öneriyor?
Evet artık projelerde birden fazla paydaş var ve birden fazla disiplinin bir arada çalışması gerekiyor. Bizim de Bentley olarak bu çok paydaşlı projeler için sunduğumuz ürünümüz ProjectWise adını taşıyor. ProjectWise, aynı projede çalışan farklı ekiplerin tasarım paylaşma ve verileri aktarmada kullanabilecekleri bir araç. Proje ekosisteminde yüzlerce ve hatta binlerce kişi bir arada çalışmak durumunda kalabiliyor; bir taraf içeriği üretirken bir başka taraf da içeriği görüntüleyebilmek isteyebiliyor. Dolayısıyla proje seviyesinde kurumsal olarak kullanılabilecek, doğru kişilere doğru bilginin sunulacağı, o işin yapılmasını sağlayacak çözümler sunmak gerekiyor. Artık tek bir kaynaktan değil, pek çok farklı kaynaktan veri alıyoruz ve bunların doğru biçimde birleştirilmesi gerekiyor. Şu an veri akışını çok hızlı bir şekilde sağlayabiliyoruz; böylece çok yüklü dosyaları başkalarıyla rahatça paylaşabiliyoruz.
Bentley ürünleri, altyapı yatırımları anlamında bütün yaşam döngüsünü kapsayan çözümler; bina, tesis, enerji santralleri, üretim tesisleri, inşaat ve altyapının tamamını kapsayan bir modelden bahsediyoruz. Dolayısıyla bir altyapının, bir varlığın yaşam döngüsünde, tasarlama, inşa etme ve işletme, operasyon kısmındaki bütün gerekliliklere cevap vermeye çalışıyoruz.
Bilgi modelleme konusunda 10 yıldır mimarlarla ve mühendislerle iletişim halindeyiz. Mimarlar, bunun değerinin farkında; ama kullanmak konusunda çok iyi bir seviyede değiller. Ancak inşaat firmaları, binaları daha kısa sürede tamamlamak ve maksimum faydayı almak için bunu çok iyi kullanıyorlar. Bu anlamda Türkiye'de de çok iyi örnek olabilecek inşaat firmaları var. Belki bunları daha yeni yeni kullanmaya başlıyor olabilirler; ama risklerin azaltılması ve yatırımın geri dönüşünü olası en üst düzeye çıkarabilmek için ilgi gösteriyorlar. Zaten biz de onlarla iletişime geçmek istiyoruz.
Bentley Systems
Kendini, altyapı yaşam döngüsü için kapsamlı yazılım çözümleri sağlamaya adamış küresel bir oyuncu olan Bentley Systems, altyapının hem toplumda hem de çevrede sürdürülebilirliğin sağlanmasında oynadığı hayati role inancından yola çıkıyor. Tüm dünyada 50’nin üzerinde ofiste 2 bin 800’den fazla meslektaşa ve yıllık 450 milyon doları geçen gelire sahip Bentley Systems, 1993’ten bu yana araştırma, geliştirme ve şirket alımlarına bir milyar dolardan fazla yatırım yaptı. Engineering News-Record En İyi Tasarım Firmaları listesindekilerin yaklaşık yüzde 90’ı Bentley abonesi ve Daratech Bentley’i mimarlık, mühendislik, yapım ve işletme sahipleri pazarında ve CBS/mekansal pazarında dünyanın 2 no’lu yazılım çözümleri sağlayıcısı seçilmiş.